Eric Leltz  RSS feed    

In gesprek over duurzaamheid

Woensdag 30 januari 2008

Door de persaandacht voor de discussienota “een stip op de horizon” over duurzaamheid hebben een aantal projectontwikkelaars en bouwbedrijven contact met mij gezocht. Vandaag had ik een gesprek met een installatie en energie advies bedrijf. Het is goed dat zij uit zichzelf reageren. Natuurlijk begrijp ik ook wel dat zij zien dat er grote projecten in Ede op stapel staan en dat daar dus veel werk aan de winkel kan zijn voor hen maar hun pro activiteit zegt mij wel wat. We hebben het vooral gehad over de projecten waar zij bij betrokken zijn en over de mogelijkheden van warmte voorziening in een woonwijk. Op zeer korte termijn moet hier namelijk een besluit over worden genomen voor Kernhem B. Vorige week bespraken we dit nog in de commissie RO. De wethouder wil graag dat er warmtepompen worden gebruikt. De commissie is verdeeld. Wat Groenlinks/PE betreft is de mogelijkheid van het gebruik van warmtekracht koppeling nog steeds in zicht. Hierbij wordt gas gebruikt maar dit kan in de loop der tijd steeds meer worden vervangen door andere brandstof zoals bijvoorbeeld biomassa. Bij de discussie hoort ook de vraag of je zorgt voor individuele warmtevoorziening, dus een energiebron per woning, of dat je dit collectief doet. In dat geval staat ergens in de wijk een energiebron en van daar gaat de warmte naar de huizen. Dan hoeven de huizen niet te worden aangesloten op het gasnet en hebben ze bijvoorbeeld ook geen Cv ketel meer. Hier moeten we als Raad nog eens goed naar kijken voordat we hierover besluiten.

In de avond heb ik voor de fractieleden een presentatie gegeven over de gemeentelijke financiën. Dan gaat het om vragen als

  • hoe komt de gemeente aan het geld?
  • hoe kun je de geldstromen volgen?
  • hoe moet je de financiële stukken lezen

Het is goed dat de kennis over de financiën bij meerdere fractieleden zit.

Dierenwelzijn, duurzaamheid en afscheid nemen

Donderdag 17 januari 2008

Ongeveer een jaar geleden zijn Marije Eleveld van de PvdA en ik begonnen om het dierenwelzijnsbeleid in Ede op de kaart te zetten. Na vele hordes heeft dit er toe geleid dat in de raadsvergadering van 10 mei 2007 unaniem is besloten om een inventarisatie te maken van wat nu al wordt gedaan op het gebied van dierenwelzijn. Dit is een stap op weg naar dierenwelzijnbeleid. Lastig is wel dat we wachten op een landelijk raamwerk waarin de contouren van dierenwelzijn tot uitdrukking komt. Dit raamwerk wordt in de loop van dit jaar in de tweede kamer behandeld. Maar tot die tijd kan de gemeente best al een aantal activiteiten uitvoeren zodat we meteen verder kunnen zodra het landelijk raamwerk er is. Alleen hebben we op dit moment geen goed zicht op de stand van zaken in Ede wat de inventarisatie betreft. Vanochtend hebben we samen in grand café Marnix besproken hoe we dit weer in beeld kunnen krijgen.

In de middag zat ik bij bouwbedrijf Kelderman. In het kader van de notitie “een stip op de horizon” over duurzaamheid ben ik door een aantal bouwbedrijven en projectontwikkelaars benaderd. Zij zijn vooral geïnteresseerd in het onderdeel over duurzaam bouwen. Dit komt natuurlijk door het intensief bouwprogramma dat op de rol staat voor Ede. Ik laat me informeren over wat de bedrijven al doen op het gebied van duurzaamheid. Kelderman toonde mij een project in Zevenaar waar duurzaam wordt gebouwd en waar zelfs een woning volgens het “cradle to cradle” principe wordt opgeleverd. Het denken over duurzaamheid begint met het doorbreken van het korte termijn denken waarbij de financiën, lees de goedkoopste oplossing op korte termijn, centraal staan. Dan heb je wel ondernemers nodig die het lef hebben om dit te doorbreken. Naar die ondernemers ben ik op zoek. Het gesprek gaf mij een positief gevoel.

Daarna ben ik meteen doorgegaan naar het gemeentehuis. Daar was de afscheidsreceptie van Tineke Netelenbos. Deze week is zij voor het laatst burgemeester in Ede. In de speeches kwam goed naar voren dat Tineke een zeer positieve indruk heeft achtergelaten. Aansluitend zijn we met de leden van het Presidium (de fractievoorzitters) en Tineke en haar man gaan eten en hebben in kleine kring nogmaals afscheid van haar genomen. En weer is een periode afgesloten.

Het Ede’s Bedrijfs Contact (EBC)

Maandag 07 januari 2008

Het was vandaag weer tijd voor de traditionele nieuwjaarsreceptie van het Ede’s Bedrijfs Contact in kasteel Hoekelum te Bennekom. Dat betekent veel mannen in pak, een uitgebreid buffet en een prikkelende toespraak van Rudie Roels, voorzitter van het bedrijfs contact. Dit keer ging hij ondermeer in op het verkeer van en naar de bedrijventerreinen. Hij is er voorstander van om de terreinen te spreiden waardoor het verkeer ook wordt verspreid. Concentreren van de bedrijfsterreinen en dus ook het verkeer is vragen om moeilijkheden. Zo moet nu al rekening worden gehouden met de afhandeling van het verkeer door de komst van de bloemenveiling tussen Ede en Veenendaal. Volgens Roels moet er daarvoor een tweede ontsluiting komen ergens tussen de A12 en het transferium bij De Klomp. Verder spoorde Roels aan om meer bedrijven aan te trekken om op deze wijze werkgelegenheid te creëren voor de nieuwe bewoners van Ede-Oost. Anders ontstaat daar een wijk voor forenzen. Na afloop kwam ik Gerard Weck tegen. Gerard ken ik nog uit de tijd dat ik directeur van de Academie voor Digitale Communicatie was. Zijn nieuwe functie bracht hem nu in deze regio. Ik heb Gerard destijds persoonlijk binnengehaald in de beroepenveldcommissie van de opleiding. Het leek me alweer zo lang geleden dat ik bij hem op zijn werk bij de Kamer van Koophandel kwam met het voorstel tot deelname aan de commissie. Ik realiseerde me dat ik nu als politicus een totaal ander leven leid. Na de receptie ben ik meteen naar het gemeentehuis gegaan om met de griffier en Alexander Vos de Wael te overleggen over de verdere gang van zaken rond onze notitie “een stip op de horizon” over duurzaamheid. We gaan hierover een soort van congres organiseren. We hebben vanmiddag afspraken gemaakt over het doel van de bijeenkomst, de mogelijke sprekers en de doelgroep. Wordt vervolgd.

Een stip op de horizon

Woensdag 05 december 2007

Vandaag staat in Edestad een verslag van een interview met Alexander Vos de Wael van de VVD en mij. Dit naar aanleiding van ons samen geschreven visiestuk “een stip op de horizon” over duurzaamheid. Het interview is vorige week donderdag afgenomen. Het is een mooi stuk geworden. De verslaggever was enigszins verbaast dat GroenLinks/PE samen met de VVD een stuk over duurzaamheid heeft geschreven. Mijn stelling is altijd “het doet er niet toe of we politiek gezien linksom of rechtsom ons doel bereiken, als we dat doel maar bereiken”. In het artikel staat het zo omschreven: ”het gaat niet om GroenLinks/PE of om de VVD, het gaat om de duurzaamheid”. En zo is het maar net. Dat is de manier waarop ik mij vanaf het begin in de raad geprofileerd heb. Duidelijk de doelen voor ogen houden en deze in gezamenlijk overleg proberen te bereiken. Ik heb het daar wel eens met leden van andere fracties over maar die zijn toch wat huiverig hiervoor. Zij willen zich liever duidelijk profileren. Vanuit die optiek gezien zou ik duurzaamheid dus exclusief bij GroenLinks/PE moeten houden. Ik geloof daar niets van. Dat is voor mij oude politiek. Het gaat voor mij om het zoeken van oplossingen voor problemen. En dan is het handig als je daar anderen voor kunt interesseren en bij kunt vinden. In het geval van duurzaamheid trof mij de liefde waarmee Alexander Vos de Wael hierover sprak in de raad. Hij raakte daarmee de passie van mij en mijn fractie. En dan past het om elkaar te benaderen met de vraag of we niet de handen in een kunnen slaan. En het resultaat ligt er nu. De bedoeling is dat we dit nu gaan bespreken met de andere fracties en met de ambtenaren. Dan zal het stuk ongetwijfeld worden aangevuld en nog beter worden. Dat moet dan leiden tot een startdocument inclusief actiepunten zodat we op weg gaan naar “een duurzaam Ede”. Het volledige stuk staat op de site van GroenLinks/PE.

Archief



Rubrieken