Eric Leltz  RSS feed    

Een brug van plastic

Woensdag 19 maart 2025

Eric Leltz

In Noord-Brabant wordt jaarlijks ongeveer 280 kiloton kunststof afgedankt. Hiervan wordt slechts 13 procent gerecycled, de rest wordt verbrand. Dit beeld zal in andere provincies niet veel anders zijn. Dat moet beter kunnen! Niet alleen omdat door Europese regelgeving de eisen voor het recyclen van plastic steeds scherper worden maar natuurlijk nog meer omdat je als openbaar bestuur toekomstige generaties niet met problemen wil opzadelen.

Sparkling Plastic

Door nieuwe hoogwaardige toepassingen te vinden voor gerecycled plastic kan dit percentage ook flink worden verhoogd. Dat is de missie van Stichting Sparkling Plastic, een   sociale en duurzame broedplaats in ‘s-Hertogenbosch, waar afvalplastic wordt gerecycled tot diverse gebruiksvoorwerpen zoals banken, stoelen, tafels en pergola’s. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet om eenmalige gadgets die weer snel uit de belangstelling raken en in het milieu verdwijnen maar om gebruiksvoorwerpen met een lang gebruiksleven.

Voetgangers- en fietsbrug

Eén van de voorwerpen met een lang gebruiksleven is een 3D-geprinte brug met een overspanning van 15 meter. Deze brug kan worden gemaakt van 16,5 ton hergebruikt plastic. Hierbij worden geen versterkende stoffen toegevoegd waardoor het eventuele recyclen van deze brug wordt vergemakkelijkt. Het ontwerp voor deze brug is beschikbaar en de constructie is door een architectenbureau technische doorgerekend voor wat betreft draagkracht en belasting.

Educatie

Het plastic benodigd voor het maken van de brug kan binnen de gemeente worden verzameld. Daar kunnen bijvoorbeeld scholen bij worden betrokken. Hier ligt een kans voor educatie waarbij het hele proces van verzamelen van afvalplastic tot product, de revue passeert en inzicht wordt gegeven in hoe recycling van plastic werkt. Zo worden scholieren al vroeg bewustgemaakt om duurzaam om te gaan met hun directe leefomgeving. En jong geleerd is nog altijd oud gedaan. Naast scholieren kunnen natuurlijk ook buurtbewoners worden betrokken bij het verzamelen van plastic en de bouw van de brug. 

Wie pakt de handschoen op?

Plastic wordt op deze manier in plaats van afval een waardevolle grondstof. Hierdoor wordt gestimuleerd om meer afgedankte kunststoffen te recyclen. Welke bestuurder pakt de handschoen op en ziet mogelijkheden om een voetgangers en/of fietsbrug van plastic in de gemeente neer te zetten? Wie zorgt ervoor dat in zijn of haar gemeente het stadspark net even dat beetje meer allure krijgt of dat dorpsplein nog meer aanzien?

 

Archief



Rubrieken