Eric Leltz  RSS feed    

A far l’amore comincia tu

Maandag 29 juli 2024

Eric Leltz
In 1977 bracht de Italiaanse zangeres, actrice en presentatrice Raffaella Carrà de single ‘A far l’amore comincia tu’ uit. De titel betekent zoiets als "Als je wil liefhebben, moet jij zelf beginnen" of iets vrijer vertaald “als je iets wilt, zul je zelf in actie moeten komen”. 

Europese hit

Het lied was niet alleen in Italië een succes maar in heel Europa. In totaal zijn er van de single 20 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Wat commercieel hielp is dat het lied in meerdere talen werd uitgebracht. Zo was de titel:

  • voor de Britten ‘Do it do it again’
  • voor de Spanjaarden: ‘En el amor todo es empezar’
  • voor de Duitsers: ‘Liebelei’
  • voor de Fransen: ‘Puisque tu l’aimes, dis-le lui’
  • voor de Portugezen: ‘Alegria de viver’
  • Voor de Grieken: ‘Σκόρπια φιλιά’
  • Voor de Turken: ‘Sakin ha’

In Nederland kwam de single, in de in het Italiaans gezongen versie, tot nr3 en stond 14 weken in Veronica’s top40. Er was wel een Nederlandstalige versie, maar die werd niet gezongen door Raffaella maar door Cisca Peters met de titel ‘Dans de samba’. En het damestrio Luv’ bracht in 1978 een Engelstalige coverversie uit. Bij hen was de titel ‘Don Juanita de carnaval’. Bij het schrijven van een ander nummer voor Luv’, ‘U.O.me’ , in 1978 de begintune van de VPRO-comedyserie ‘Het Is Weer Zo Laat!’ met nachtclubeigenaar Waldo van Dungen oftewel Dolf Brouwers, hebben hun componisten Hans van Hemert en Piet Souer, wel heel erg geleund op ‘A far l’amore comincia tu’. 

Coverversies

Later is de melodie nog vaak gebruikt in nummers waarbij werd gezocht naar een feestelijke stemming zoals:

    • In de tv-serie ‘’t Spaanse Schaep’ in 2010 met ‘Ik weet wel wat ik vanavond doe’,
    • Door Mattie & Wietze in 2014 met ‘Kop die bal in de goal’ en ‘Hang die bal in de boom’,
    • En door cabaretier Richard Groenendijk in 2020 met zijn Rotterdamse typetje Jopie Parlevliet ‘Tebbie nou op je muil?!’, over het gebruik van mondkapjes in de Corona tijd.

Na haar Europese hit probeerde Raffaella dit succes te herhalen met singles als ‘Fiesta’ in 1977, ‘Tanti Auguri’ in 1978 en ‘E salutala per me’ in 1979 maar dit had niet het gewenste effect. Tenminste buiten Italië. Want in Italië had Raffaella nog jarenlang hit na hit. Maar voor Nederland is Raffaella met haar top40 hit ‘A far l’amore comincia tu’ een eendagsvlieg.  

Actrice

Raffaella had er al een hele carrière opzitten toen ze in 1977 in Nederland voor het eerst in de hitlijst stond met ‘A far l’amore comincia tu’. De op 18 juni 1943 in Bologna geboren Raffaella begon als danseres. Ze volgde vanaf haar achtste jaar lessen aan de Academia Nazionale di Danze te Rome. Daar werd ze ook ontdekt als actrice en nog tijdens haar dansopleiding acteerde ze in (actie)films met illustere titels als ‘Atlas in the Land of the Cyclops’ uit 1961, ‘Mole Men Against the Son of Hercules’ ook in 1961, ‘Ulysses Against the Son of Hercules’ uit 1962, ‘Pontius Pilate’ uit 1962, ‘Caesar the Conqueror’ ook uit 1962 en ‘La Celestina P... R...’ uit 1965. 

Presentatrice

Hierna ging Raffaella haar geluk beproeven in de Verenigde Staten en met succes. Zo had ze in 1965 in de oorlogsfilm ‘Von Ryan's Express’ een hoofdrol naast Frank Sinatra en Trevor Howard. Ook had ze een gastrol in de televisieserie ‘I spy’. Maar overmand door heimwee trok Raffaella weer naar Italië. Daar bleef ze acteren in films maar ze begon daarnaast ook met het presenteren van televisieshows en met een zangcarrière. Met presenteren viel ze op, niet alleen door haar soepele met dans en zang afgewisselde presentatie maar ook omdat ze de eerste Italiaanse tv-presentatrice was die haar navel op televisie liet zien! Dat was in het programma ‘Canzonissima’. We kunnen het nu nauwelijks voorstellen maar het leverde Raffaella naast veel publiciteit ook een hoop gedoe op. Niet in de laatste plaats omdat de katholieke kerk én het Vaticaan er schande van spraken. Het was per slot van rekening wel het Italië van de jaren 60. 

Raffaella heeft nog tot op hoge leeftijd gezongen, gedanst en gepresenteerd maar op 5 juli 2021 viel het doek en is ze op 78-jarige leeftijd overleden. 

Sugar Baby Love

Zaterdag 20 juli 2024

Eric Leltz

'Sugar baby love’ van The Rubettes was de zomerhit van 1974. De single stond maar liefst zeven weken bovenaan de top40. Het nummer is geschreven door Wayne Bickerton en Tony Waddington, twee ervaren muzikanten en producers. 

TV-optreden

‘Sugar baby love’ mag dan wel een grote hit zijn geworden maar daar zag het aanvankelijk niet naar uit. De componisten moesten veel moeite doen om artiesten te interesseren voor het nummer. Dat lukte niet echt en daarom werd een demo opgenomen met studiomuzikanten zodat er met dat bandje kon worden ‘geleurd’ langs platenmaatschappijen. Toen ook dat niets opleverde is de demoversie door de componisten zelf uitgebracht. Er moest nog wel een naam op de platenhoes. Dat werd the Rubettes. Het liedje werd af en toe gedraaid op de radio en er kwam zelfs een verzoek om op te treden in het populaire Britse popprogramma Top of the Pops. Fijn natuurlijk maar dan moet er wel een groep voor de camera staan. Zodoende werden zes fris uitziende twintigers geselecteerd die het nummer op televisie konden uitvoeren. Playbacken wel te verstaan want de echte muzikanten bleven in de opnamestudio. Dat tv-optreden gaf de verkoop van de single wel een enorme boost en een (zomer)hit was geboren. 

Falsetstem 

Opmerkelijk in het nummer is de falsetstem. Die komt van Paul da Vinci. Maar Paul was bij televisie opnames niet te zien. Daar stond Alan Williams te playbacken. Paul profiteerde toch ook van het hitsucces van the Rubettes want hij bracht, in dezelfde stijl als  ‘Sugar baby love’, een aantal solosingles uit waarbij zijn kenmerkende stem goed uit de verf kwam. Dat leverde hem in 1974 in Nederland twee top40 hits op: ‘Your baby ain’t your baby anymore’ en ‘If you get hurt’. 

Europese hit

‘Sugar baby love’ werd een Europese hit met nr1 noteringen in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Zwitserland en Oostenrijk. Ook in de Verenigde Staten viel men voor de charmes van het nummer al zat er daar geen nr1 notering in.

Bestuurlijk opportunisme

Maandag 15 juli 2024

Eric Leltz
Mona Keijzer van de BoerBurgerBeweging (BBB), beoogd minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en vicepremier, procedeerde vorig jaar als burger tot aan de hoogste bestuursrechter toe, om de bouw van een kleinschalig woonzorgcomplex voor haar huis in Edam te voorkomen.

Bij de Raad van State deed Keijzer een beroep op procedures rond het maken van bezwaren en op natuurwetgeving. Ze voerde tal van argumenten aan om haar gelijk te krijgen. Zo zouden omwonenden onvoldoende betrokken zijn bij de bouwplannen en zou de bouw leiden tot stikstofuitstoot op nabijgelegen Natura2000-gebieden.

Heilige huisjes 

Natuurlijk mag mevrouw Keijzer haar gelijk proberen te halen met de wet- en regelgeving in de hand, maar wat het ongemakkelijk maakt is dat haar eigen BBB partij die wettelijke regels juist wil versoepelen. Volgens haar partij zijn de huidige stikstofregels te streng en moeten ook de regels waar inwoners zich op kunnen beroepen, in BBB-taal de ‘heilige huisjes’, drastisch worden beperkt. Het geeft maar gedoe, en daar houden ze bij de BBB niet van. Immers, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Het Nimby-effect kreeg even een geheel nieuwe betekenis, ‘Not in Mona’s Back Yard’. 

Opportunisme

Je kunt mevrouw Keijzer niet verwijten dat ze vast zit in haar denken. Ze heeft hier een bepaalde lenigheid in. Maar je kunt het ook bestuurlijk opportunisme noemen waarbij in de besluitvorming het hier en nu leidend is. De toekomst speelt nauwelijks een rol want is nog zo ver weg. Zo ver, dat tussen nu en straks vast wel iets wordt uitgevonden om de eventuele nadelen van de oplossing van vandaag op te heffen. De inventiviteit van mensen is voor bestuurlijk opportunisten grenzeloos. 

Lange termijn 

Maar is bestuurlijk opportunisme in deze tijd vol uitdagingen op bijvoorbeeld het gebied van klimaatadaptatie, verduurzaming, woningbouw, digitalisering en sociaal beleid, wel wat we nodig hebben op landelijk maar ook op gemeentelijk niveau? Het gevaar is dan reëel dat het lange termijn perspectief uit het zicht raakt, laat staan dat er oog is voor volgende generaties. Ook een breder perspectief komt in het nauw. Mag je van een bestuurder niet een holistische blik verwachten waarbij zorgvuldig afwegingen worden gemaakt tussen soms tegenstrijdige deelbelangen en niet wordt gekozen voor de snelle ‘oplossing’ waarbij, omdat alles urgent lijkt, een deel van de werkelijkheid wordt ontkend?

Problemen van morgen

Stel jezelf als minister of als wethouder steeds de vraag ‘Wat kan ik vandaag doen om de samenleving en het land of gemeente mooier, beter en waardiger achter te laten?’. Wees als bestuurder dus een goed voorouder voor volgende generaties. Hoe verleidelijk de korte termijn oplossingen ook zijn, want anders zijn de oplossingen van vandaag de problemen van morgen.

 

Archief



Rubrieken