Eric Leltz  RSS feed    

Ondernemen in de nieuwe tijd

Maandag 26 december 2016

Eric Leltz

In de maand januari geef ik in de bibliotheek van Den Bosch 3 voordrachten over 'ondernemen in de nieuwe tijd':

  • 11 januari: ondernemen in een veranderende wereld (Lezing)
  • 18 januari: ondernemerschap, is dat wel wat voor mij? (Workshop)
  • 25 januari: van idee naar uitvoering (Workshop)

De bijeenkomsten zijn telkens van 20.00 uur tot 22.00 uur. De toegang is gratis maar wel even opgeven via de website van de bibliotheek.

Windenergie

Vrijdag 16 december 2016

Eric Leltz

Het tijdperk van fossiele energie nadert haar einde. De inzet op duurzame energie is in volle gang. Het klimaatakkoord van Parijs verplicht de 174 deelnemende landen om de klimaatdoelen in 2050 te halen. Door het akkoord zijn deze doelen minder vrijblijvend. Het kabinet heeft met 47 partijen een energieakkoord gesloten voor de periode tot 2023 en in de afgelopen week kwam ze met de energieagenda voor de periode na 2023.

Om de afspraken die in de akkoorden zijn vastgelegd te halen, zullen alle zeilen moeten worden bijgezet. Windenergie, zonne-energie en aardwarmte zullen hierbij een grote rol spelen. Maar plannen voor bijvoorbeeld windmolens worden nog al eens getorpedeerd met esthetische argumenten zoals horizonvervuiling. En als de plannen al geaccepteerd worden, wordt het NIMBY of NIVEA (niet in voor en achtertuin) effect van stal gehaald. Maar in het licht van het klimaatprobleem zijn dit wel 'eerste wereld problemen'.

Hoewel het dus 5 voor 12 is, is nog niet iedereen hiervan doordrongen. De windmolens leveren energie maar dat is niet iets nieuws. Mensen ontvangen nu langs conventionele weg ook al energie. Dat is anders dan in de tijd van de industrialisatie. Toen vormde hoogspanningskabels in het landschap geen enkel probleem omdat ze hele gebieden ontsloten en aansloten op elektriciteit. Mensen kregen iets nieuws: radio. Dit was als het ware een 'killer applicatie'. Dat wilde de mensen wel hebben en daarom waren ze ontvankelijk. Nu gaat het over iets wat mensen al hebben. Het is dan wel een verandering, maar in het dagelijks leven en op de korte termijn geen duidelijke verbetering. Dat je mogelijk op de lange termijn geen energie meer hebt, speelt dan een minder zichtbare rol. En als de noodzaak niet wordt gevoeld is verandering lastig.

Is dan de enige manier om gedragsverandering te bewerkstelligen de economische kaart uitspelen en fossiele energie extra belasten? Of is er toch een nieuwe 'killer applicatie' te bedenken? Of moeten we wachten tot er vanzelf een 'case of urgency' is gecreëerd in de hoop dat we dan nog niet te laat zijn? Wie weet het?

Geplaatst in duurzaamheid | Er is 1 reactie
 

Archief



Rubrieken