Eric Leltz  RSS feed    

Ed en Ebbeltje

Dinsdag 13 augustus 2024

Eric Leltz
Wie kent nog de Avro kinderserie ‘Ed en Ebbeltje’? De serie was maar één seizoen op televisie. Dat was van 28 oktober 1967 tot 26 juni 1968. In die periode werden acht afleveringen uitgezonden. 

De serie draaide rond het echtpaar Ed en Ebbeltje. Zij zochten werk en kwamen zo in contact met graaf en kasteelheer Gijs die een ‘bedienden-echtpaar’ zocht. Natuurlijk werden Ed en Ebbeltje aangenomen en daarmee begon een avontuur terug in de tijd. Want in het kasteel leek het wel alsof de tijd had stil gestaan. Graaf Gijs, de enige bewoner van het kasteel, moest niets hebben van de moderne tijd en had het kasteel in de stijl gelaten zoals zijn voorvaderen daar ook leefden. Ook kleedde Gijs zich zoals ze dat eeuwen geleden deden. En natuurlijk verwacht hij ook van Ed en Ebbeltje dat zij zich kleden zoals bedienden er jaren geleden bij liepen. 

Het kasteel hangt vol met portretten van de voorouders van de graaf. En iedere aflevering draaide om één van die portretten. Graaf Gijs vertelt dan aan Ed en Ebbeltje een verhaal over één van zijn voorouders. Zo is er een verhaal over een kaperkapitein, een molenaar, een minstreel, een koerier, een pruikenmaker, een globetrotter en een gauwdief.

De hoofdrollen waren voor Riet Wieland Los als Ebbeltje, Onno Molenkamp als Ed en Wim Hoddes als Graaf Gijs. Verder waren er gastrollen voor onder andere Willem Nijholt, John Leddy, Aart Staartjes, Diana Dobbelman, Arnold Gelderman, Henk Molenberg, Dolf de Vries en Diny de Neef.

De serie is helemaal in de studio opgenomen. Daar was van bordkarton een grote hal met een portrettengalerij gemaakt. Voor de leader van het programma was wel gebruik gemaakt van een buitenlocatie. Daarvoor werd kasteel Nijenrode in Breukelen gebruikt.

In de serie kwam ook muziek voor. Die was geschreven door Joop Stokkermans en de bijbehorende teksten waren van Henk M. Meijer Jr. en Gerrit den Braber. De begintune werd gezongen door Kinderkoor De Schellebellen en het refrein gaat als volgt:

Ed en Ebbeltje vind je altijd bij elkaar
Ed en Ebbeltje is het hier niet is het daar
Ed en Ebbeltje die beleven altijd wat
Ed en Ebbeltje is het dit niet is het dat

Schuif je speelgoed maar opzij
En je stoel wat dichterbij
Nog eventjes, heel eventjes dan komen zij
Ed en Ebbeltje voor jou en voor mij

En, komt er iets van een herinnering aan Ed en Ebbeltje naar boven?

Lea

Vrijdag 02 augustus 2024

Eric Leltz
De leden van de latere Volendamse Cats speelden al vanaf 1962 samen. Aanvankelijk nog met namen als the Mystic Four en the Everly Kosters. Maar in 1964 werd de groepsnaam the Blue Cats en niet veel later werd dat afgekort tot the Cats. 

Platencontract

In 1966 kreeg de groep een platencontract bij Bovema. De eerste jaren namen ze nummers op die door anderen waren geschreven maar eind 1968, na al zes top40 hits, ging het roer om en zongen ze voornamelijk hun eigen liedjes. Vooral de nummers van Arnold Muhren waren succesvol. Van de vijf nr1 hits van de groep schreef hij er drie: ‘Lea’, twee weken op nr1 in 1968, ‘Why’, vijf weken op nr1 in 1969 en ‘Marian’ vijf weken op nr1 eind 1969 begin 1970. De andere twee nr1 hits voor de Cats zijn ‘Where have I been wrong’, twee weken op nr1 in 1970 en geschreven door groepslid Piet Veerman en ‘Be my day’ zes weken op nr1 in 1974 en geschreven door de Amerikaan Larry Murray.

Nr1 hit

Lea was in 1968 dus de eerste in de rij nr1 hits voor de groep. Het nummer gaat over Lia, een overleden fan van de groep. Lia kwam uit Wervershoof en was pas 19 jaar toen ze in 1967 omkwam bij een auto-ongeluk. Lia was Cats-fan van het eerste uur en bezocht dan ook regelmatig optredens van de Volendamse groep. Toen Arnold Muhren bemerkte dat Lia niet meer bij optredens kwam, informeerde hij na afloop van een optreden bij vriendinnen van Lia waarom ze niet meer kwam kijken. Pas toen hoorde hij dat Lia is verongelukt. Arnold was geraakt en vertaalde zijn gevoelens in de compositie ‘Lea’. Dit was overigens pas het tweede nummer dat hij ooit schreef. 

Eerbetoon 

Door de gevoeligheid van het onderwerp aarzelde Arnold om het nummer op plaat te zetten. Omdat de andere groepsleden er op aandrongen dat wel te doen, ging Arnold overstag maar wel pas nadat hij het voornemen met de moeder van Lia had besproken. Zij vond het lied een mooi eerbetoon aan haar dochter maar zag toch niet graag dat er publiekelijk een link werd gelegd met Lia. Dat zou teveel pijnlijke herinneringen oproepen. Zodoende werd pas jaren later bekend dat de tekst van ‘Lea’ gebaseerd is op een ware én trieste gebeurtenis.

 

Duitse markt

Het nummer werd een gigantische hit en stond 22 weken in de top40 en  twee weken op nummer 1. Op de single zijn overigens alleen de stemmen van the Cats te horen. De instrumenten werden bespeeld door beroepsmusici. Voor de Duitse markt brachten The Cats ook nog een Duitstalige versie van het nummer uit. Opvallend is dat de titel van het nummer daar niet ‘Lea’ is maar ‘Lia’, de ware naam dus van de verongelukte fan. 

A far l’amore comincia tu

Maandag 29 juli 2024

Eric Leltz
In 1977 bracht de Italiaanse zangeres, actrice en presentatrice Raffaella Carrà de single ‘A far l’amore comincia tu’ uit. De titel betekent zoiets als "Als je wil liefhebben, moet jij zelf beginnen" of iets vrijer vertaald “als je iets wilt, zul je zelf in actie moeten komen”. 

Europese hit

Het lied was niet alleen in Italië een succes maar in heel Europa. In totaal zijn er van de single 20 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Wat commercieel hielp is dat het lied in meerdere talen werd uitgebracht. Zo was de titel:

  • voor de Britten ‘Do it do it again’
  • voor de Spanjaarden: ‘En el amor todo es empezar’
  • voor de Duitsers: ‘Liebelei’
  • voor de Fransen: ‘Puisque tu l’aimes, dis-le lui’
  • voor de Portugezen: ‘Alegria de viver’
  • Voor de Grieken: ‘Σκόρπια φιλιά’
  • Voor de Turken: ‘Sakin ha’

In Nederland kwam de single, in de in het Italiaans gezongen versie, tot nr3 en stond 14 weken in Veronica’s top40. Er was wel een Nederlandstalige versie, maar die werd niet gezongen door Raffaella maar door Cisca Peters met de titel ‘Dans de samba’. En het damestrio Luv’ bracht in 1978 een Engelstalige coverversie uit. Bij hen was de titel ‘Don Juanita de carnaval’. Bij het schrijven van een ander nummer voor Luv’, ‘U.O.me’ , in 1978 de begintune van de VPRO-comedyserie ‘Het Is Weer Zo Laat!’ met nachtclubeigenaar Waldo van Dungen oftewel Dolf Brouwers, hebben hun componisten Hans van Hemert en Piet Souer, wel heel erg geleund op ‘A far l’amore comincia tu’. 

Coverversies

Later is de melodie nog vaak gebruikt in nummers waarbij werd gezocht naar een feestelijke stemming zoals:

    • In de tv-serie ‘’t Spaanse Schaep’ in 2010 met ‘Ik weet wel wat ik vanavond doe’,
    • Door Mattie & Wietze in 2014 met ‘Kop die bal in de goal’ en ‘Hang die bal in de boom’,
    • En door cabaretier Richard Groenendijk in 2020 met zijn Rotterdamse typetje Jopie Parlevliet ‘Tebbie nou op je muil?!’, over het gebruik van mondkapjes in de Corona tijd.

Na haar Europese hit probeerde Raffaella dit succes te herhalen met singles als ‘Fiesta’ in 1977, ‘Tanti Auguri’ in 1978 en ‘E salutala per me’ in 1979 maar dit had niet het gewenste effect. Tenminste buiten Italië. Want in Italië had Raffaella nog jarenlang hit na hit. Maar voor Nederland is Raffaella met haar top40 hit ‘A far l’amore comincia tu’ een eendagsvlieg.  

Actrice

Raffaella had er al een hele carrière opzitten toen ze in 1977 in Nederland voor het eerst in de hitlijst stond met ‘A far l’amore comincia tu’. De op 18 juni 1943 in Bologna geboren Raffaella begon als danseres. Ze volgde vanaf haar achtste jaar lessen aan de Academia Nazionale di Danze te Rome. Daar werd ze ook ontdekt als actrice en nog tijdens haar dansopleiding acteerde ze in (actie)films met illustere titels als ‘Atlas in the Land of the Cyclops’ uit 1961, ‘Mole Men Against the Son of Hercules’ ook in 1961, ‘Ulysses Against the Son of Hercules’ uit 1962, ‘Pontius Pilate’ uit 1962, ‘Caesar the Conqueror’ ook uit 1962 en ‘La Celestina P... R...’ uit 1965. 

Presentatrice

Hierna ging Raffaella haar geluk beproeven in de Verenigde Staten en met succes. Zo had ze in 1965 in de oorlogsfilm ‘Von Ryan's Express’ een hoofdrol naast Frank Sinatra en Trevor Howard. Ook had ze een gastrol in de televisieserie ‘I spy’. Maar overmand door heimwee trok Raffaella weer naar Italië. Daar bleef ze acteren in films maar ze begon daarnaast ook met het presenteren van televisieshows en met een zangcarrière. Met presenteren viel ze op, niet alleen door haar soepele met dans en zang afgewisselde presentatie maar ook omdat ze de eerste Italiaanse tv-presentatrice was die haar navel op televisie liet zien! Dat was in het programma ‘Canzonissima’. We kunnen het nu nauwelijks voorstellen maar het leverde Raffaella naast veel publiciteit ook een hoop gedoe op. Niet in de laatste plaats omdat de katholieke kerk én het Vaticaan er schande van spraken. Het was per slot van rekening wel het Italië van de jaren 60. 

Raffaella heeft nog tot op hoge leeftijd gezongen, gedanst en gepresenteerd maar op 5 juli 2021 viel het doek en is ze op 78-jarige leeftijd overleden. 

Sugar Baby Love

Zaterdag 20 juli 2024

Eric Leltz

'Sugar baby love’ van The Rubettes was de zomerhit van 1974. De single stond maar liefst zeven weken bovenaan de top40. Het nummer is geschreven door Wayne Bickerton en Tony Waddington, twee ervaren muzikanten en producers. 

TV-optreden

‘Sugar baby love’ mag dan wel een grote hit zijn geworden maar daar zag het aanvankelijk niet naar uit. De componisten moesten veel moeite doen om artiesten te interesseren voor het nummer. Dat lukte niet echt en daarom werd een demo opgenomen met studiomuzikanten zodat er met dat bandje kon worden ‘geleurd’ langs platenmaatschappijen. Toen ook dat niets opleverde is de demoversie door de componisten zelf uitgebracht. Er moest nog wel een naam op de platenhoes. Dat werd the Rubettes. Het liedje werd af en toe gedraaid op de radio en er kwam zelfs een verzoek om op te treden in het populaire Britse popprogramma Top of the Pops. Fijn natuurlijk maar dan moet er wel een groep voor de camera staan. Zodoende werden zes fris uitziende twintigers geselecteerd die het nummer op televisie konden uitvoeren. Playbacken wel te verstaan want de echte muzikanten bleven in de opnamestudio. Dat tv-optreden gaf de verkoop van de single wel een enorme boost en een (zomer)hit was geboren. 

Falsetstem 

Opmerkelijk in het nummer is de falsetstem. Die komt van Paul da Vinci. Maar Paul was bij televisie opnames niet te zien. Daar stond Alan Williams te playbacken. Paul profiteerde toch ook van het hitsucces van the Rubettes want hij bracht, in dezelfde stijl als  ‘Sugar baby love’, een aantal solosingles uit waarbij zijn kenmerkende stem goed uit de verf kwam. Dat leverde hem in 1974 in Nederland twee top40 hits op: ‘Your baby ain’t your baby anymore’ en ‘If you get hurt’. 

Europese hit

‘Sugar baby love’ werd een Europese hit met nr1 noteringen in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Zwitserland en Oostenrijk. Ook in de Verenigde Staten viel men voor de charmes van het nummer al zat er daar geen nr1 notering in.

Archief



Rubrieken