Eric Leltz  RSS feed    

Dinsdag 15 mei 2007

Donderdag 17 mei 2007
Mijn politieke avond begon om 18.30 uur in het gemeentehuis. Gisteren hebben de leden van het Presidium afgesproken om vandaag even bijeen te komen om de stand van zaken met betrekking tot de burgemeesters vacature te bespreken. Hier komt nu enige beweging in. Ik kan hier echter op dit moment niet over in detail treden. Volgende week spreken we hier verder over. Daarna ben ik doorgefietst naar jongerencentrum Peptalk. De Christen Unie hield daar een thema avond over jongeren en alcohol. Een mevrouw van Iriszorg vertelde over de laatste inzichten over wat alcohol met je kan doen. Ze gaf ook aan welke fasen je doormaakt tot dat je een drankverslaafde bent. Deze fasen gaan van het kennismaken met de drank via experimenteren, sociaal gebruik en probleem gebruik tot verslaving. Hoewel je het natuurlijk wel ergens vermoed, is het toch wel weer even schrikken als je hoort hoeveel tijd het lichaam nodig heeft om te herstellen van een nachtje doorzakken. Aan mij als niet bierdrinker zijn deze cijfers niet zo besteed maar vele jongeren zouden ze eigenlijk wel in de oren moeten knopen. Dat kwam duidelijk naar voren uit het verhaal van de politiefunctionaris die vertelde uit eigen ervaringen in het buitengebied en op het Museumplein. Dan hoor je hoeveel leed drank veroorzaakt en ook hoe laconiek hier soms mee wordt omgegaan. Er waren helaas maar drie raadsleden van buiten de Christen Unie aanwezig. Een van Gemeentebelangen, Peter de Pater, en twee van GroenLinks/PE, Ap Dominicus en ikzelf.

Vrijdag 11 mei 2007

Zaterdag 12 mei 2007
Deze ochtend zat ik al vroeg op het gemeentehuis. Ik had een afspraak met de gemeente controller over de mid-office. Met een mid-office kunnen afdelingen informatie sneller delen. Hierdoor zal de dienstverlening verbeteren omdat informatie op één plaats wordt vastgelegd en burgers hierdoor niet meerdere keren dezelfde informatie hoeven op te geven. De kans op fouten wordt hierdoor ook verkleind. De raad heeft in haar vergadering van april goedkeuring gegeven aan de invoering van de mid-office. Als enige fractie had GroenLinks/PE hier twee termijnen voor nodig. Kritiek punt van mijn fractie is niet zozeer de aanschaf van de mid-office zelf maar wel de invoering hiervan in de organisatie. In onze ogen is er veel aandacht voor de technische kant van de invoering maar veel te weinig voor de organisatorische en personele kant. Dit zie je al bij de financiële onderbouwing van de mid-office. Hierbij gaat het vrijwel alleen om de aanschaf van apparatuur terwijl de invoering zelf ook kosten met zich meebrengt. Maar deze zijn nauwelijks gespecificeerd. Ook zijn we bang dat het enthousiaste management te ver voor de troepen uitloopt en de aansluiting met het personeel nog niet heeft gemaakt. Wij hebben dan ook gevraagd om een invoeringsplan waarin ook deze kant van de implementatie wordt beschreven inclusief een planning. Op deze wijze kan de raad het proces goed volgen. En vandaag heb ik hier over van gedachte gewisseld met de controller. Het was een aangenaam gesprek waarin mij duidelijk werd dat er al het een en ander in gang is gezet om het personeel te betrekken bij de invoering maar dat er ook nog veel moet worden gedaan.

Donderdag 10 mei 2007

Vrijdag 11 mei 2007
Om klokslag 19.00 uur begon de laatste officiële raadsvergadering onder leiding van Roel Robbertsen. Het was niet zo’n heel ingewikkelde agenda maar er stonden toch voor GroenLinks/PE twee belangrijke onderwerpen op. Eerst het onderzoek van de geloofsbrieven van Ap en daarna zijn beëdiging. Ap was zichtbaar aangedaan en hield maar meteen zijn maidenspeech in de vorm van een gedicht. Daarna was het de beurt aan het dierenwelzijnsbeleid. Na een lange tocht werd er nu dan eindelijk een voorzichtige eerste stap gezet. En iedere mars begint met een eerste stap. De door onze fractie samen met de PvdA ingediende motie vraagt om een inventarisatie van wat nu wordt gedaan met dierenwelzijn. Dit klinkt eenvoudig maar er is op dit moment niemand in Ede die precies weet wat er op dit gebied wordt gedaan. En wat wordt gedaan is versnipperd en hangt soms van het toeval van een meedenkend ambtenaar af. Unaniem ging de raad akkoord met deze motie. De volgende stap is om te kijken of we de huidige activiteiten voldoende vinden of dat er nog wat meer moet worden gedaan en wellicht beter moet worden geborgd. Deze discussie zullen we later met de raad moeten voeren. Hierbij moet ook de nog te ontvangen notitie van de regering over dierenwelzijn worden betrokken. De in eerste instantie ingediende motie bleek nog een brug te ver voor Ede en riep te veel emoties op. Dan doen we het gewoon op een getrapte wijze. Op de agenda stond ook het bestuurlijk akkoord op hoofdlijnen over de woningbouw in Kernhem. Het is prima dat er eindelijk een akkoord is. Nu kan voortvarend worden gestart met de woningbouw in Kernhem B. De 30% sociale woningbouw is veiliggesteld, wat betreft de resterende 70% zullen we in de commissie RO nog wel ons best moeten doen om zoveel mogelijk betaalbare woningen te realiseren zodat er een goede doorstroom vanuit starterswoningen mogelijk is. Ook in de commissie zullen we nog gaan discussiëren over de warmtevoorziening, het waterbeheer en de duurzame bouw. Maar dat is voor de iets latere zorg. Jammer is dat er geen specifieke afspraken zijn gemaakt over de werkgelegenheid voor edese bouwbedrijven. Maar bij een overeenkomst moet je geven en nemen en hier heeft het college moeten geven. Na de raadsvergadering was er nog een kort overleg van de beoogde vertrouwenscommissie over de benoeming van een nieuwe burgemeester. Een delegatie van de vertrouwencommissie is woensdag op bezoek geweest bij de commissaris van de koningin en deed nu verslag. Er is nog veel onduidelijk maar het volgende was al wel bekend:
Een nieuwe burgemeester wordt niet eerder dan 1 januari 2008 verwacht. Er komt een waarnemer. Deze zal snel en dat is voor de zomer, worden benoemd. Op 28 juni zal in de raadsvergadering het profiel van de nieuwe burgemeester worden vastgesteld. Bij deze vergadering is de commissaris van de koningin aanwezig. Dan wordt ook de vertrouwenscommissie geïnstalleerd. Deze commissie bestaat uit de fractievoorzitters, de loco burgemeester (Wilke Dekker), de gemeentesecretaris en de griffier. De laatste drie zijn adviseur en niet officieel lid van de commissie. In deze vergadering wordt overigens ook de eerste termijn van de perspectiefnota besproken. Dus we hebben dan een volle agenda. Bij het opstellen van het profiel wordt de vertrouwenscommissie begeleid door iemand van binnenlandse zaken. Dit in het kader van een pilot.

Woensdag 9 mei 2007

Donderdag 10 mei 2007
En weer ging het over Ede oost. Deze avond stond een tweede workshop over de Parklaan en de aansluiting van Ede-oost op de A12 op het programma. De twee invalshoeken waren
de verkeersintensiteit en de milieueffecten.
Bij de verkeersintensiteit waren de Parklaan varianten die het niet kunnen halen al meteen weggelaten in de berekeningen. De varianten 2 en 4 bleven over. Variant 4, (binnendoor, binnendoor) is de GroenLinks/PE voorkeursvariant die ook al eerder uit de bespreking met de fractie kwam. Ik ben er vrij zeker van dat dit ook de uiteindelijke variant is die overblijft. Wat betreft de milieueffecten. Als je deze meeweegt, en dat gaat uiteindelijk gebeuren, blijven er nog maar weinig aansluitvarianten over. Alle varianten die de Habitat regels bruuskeren vallen af. Zo zal het niet meer lang duren tot dat de Hartogsvariant officieel naar de prullenbak wordt verwezen.

Archief



Rubrieken