Eric Leltz  RSS feed    

Vrijdag 8 december 2006

Zaterdag 09 december 2006
Vandaag de laatste hand gelegd aan de eerste nieuwsbrief. Ik heb de lat meteen hoog gelegd door aan te kondigen dat de brief een keer per maand verschijnt. De nieuwsbrief moet het contactpunt worden met de achterban. Hierdoor wordt het voor leden onder andere zichtbaar hoe we omgaan met punten op de raadsagenda. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik mail verstuurde via een mailinglijst. En natuurlijk ging dat ook meteen verkeerd. In plaats van een blinde adressering (bcc) te gebruiken waardoor de ontvangers niet van elkaar weten dat zij post hebben ontvangen, gebruikte ik het bekende “aan" veld. Vooraf had ik hier nog zo goed aan gedacht en dan nog loop ik in de val van de gewoonte. Prompt kreeg ik hier twee mailtjes over. Voor de nieuwsbrief van januari ben ik in ieder geval gewaarschuwd. Overigens heb ik hier nu veel tijd ingestoken. Het zou toch mooi zijn als er een redacteur onder de leden is die deze klus op zich wil nemen.

Zaterdag 9 december 2006

Zaterdag 09 december 2006
De Valleilijn is een vervoersconcept voor de Vallei regio. Het gaat dan om de inrichting van het openbaar vervoer tussen Amersfoort en Wageningen waarbij bus en trein goed op elkaar zijn afgestemd. Tussen Amersfoort en Ede rijden treinen en tussen Ede en Wageningen rijden aansluitend bussen. Ede is dus het aangrijppunt in de verbinding en daarom werd de lijn vandaag in Cinemec feestelijk in gebruik genomen. Bij binnenkomst zag ik al een aantal raadsleden uit Ede. Van de meeste partijen waren er een of twee vertegenwoordigers maar van het CDA waren vrijwel alle raadsleden aanwezig. Zo konden zij de minister van verkeer en waterstaat, CDA-er Carla Peijs aanwezig om de Valleilijn te openen, op waardige wijze welkom heten. Om 10.00 uur begon het officiële gedeelte met toespraken door de edese wethouder Peter van ’t Hoog en door de Gelderse gedeputeerde en oud wethouder van Ede, Marijke van Haaren. Ook zagen we in een lichtshow een impressie van het valleilijn concept. De bussen en de treinen zijn uitgevoerd in mooie hemelsblauwe kleuren. Verder zijn er diverse soorten zitjes in bus en trein. Zo kent de trein aparte compartimenten voor doelgroepen als scholieren en forensen met muziek, infotainment en computeraansluitingen. Of dit ook allemaal gaat werken is natuurlijk afwachten. Want wat als het ene compartiment vol zit en de ander niet. Ga je als oudere dan toch niet in het scholieren gedeelte zitten? En gaat dit dan wel goed samen? Afwachten dus maar zeker het proberen waard. Ook de vele stopplaatsen is natuurlijk mooi voor de instappers en uitstappers maar voor de doorgaande forens zal dat extra reistijd betekenen dus een mogelijk minpunt. Daar staat wel weer een hogere rij frequentie tegenover. De bussen rijden op aardgas en zijn dus schoner en stiller dan de nu gebruikte bussen op de lijn van Ede naar Wageningen. Bij de bushaltes komen elektronische displays waarop dynamisch wordt aangegeven hoe lang het duurt voor de bus komt. Daarmee wordt ingespeeld op de verwachting en gaat het wachten dus minder gepaard met onzekerheid. Overigens zullen de Wageningse gebruikers van de bus toch rekening moeten houden met enige vertraging omdat de busbaan in Wageningen overgaat op de gewone weg. En daar staan wel eens files! Niet alleen een ordinaire centen kwestie maar ook een wijzen naar elkaar: gemeente en universiteit. Dat is in Ede dan toch beter geregeld. In Barneveld is een transferium waar de auto gratis kan worden geparkeerd. Vandaar kan de reis naar bijvoorbeeld de Randstad uitstekend starten. Kortom met de Valleilijn heeft Ede een bijzonder openbaar vervoer concept binnen haar grenzen. Na een korte pauze gingen we met de valleibus naar station Ede-Wageningen waar de lijn officieel in gebruik werd genomen door Carla Peijs. Ja, zij is ook de minister die ons nog miljoenen heeft toegezegd voor het verdiepte spoor. Op de vraag of dat geld nog komt zei ze “beloofd is beloofd”. Dan mogen we er op vertrouwen dat het geld er ook daadwerkelijk komt.

Maandag 4 december 2006

Donderdag 07 december 2006
Vandaag namen we met de fractie afscheid van Hans Pasveer. Hans was fractievolger maar gaf vorige maand te kennen hier onvoldoende bevrediging in te vinden. Hij is op zoek gegaan naar een andere invulling van zijn vrije tijd. Helaas lag dat niet bij GroenLinks/PE. Ik heb kort stilgestaan bij de rol van Hans in het afgelopen jaar. Dat:
Hans vanuit het niets met stip op 2 op de kandidatenlijst kwam, Hans een beminnelijk, beschouwend en innemend persoon is, Hans tijdens de campagne niet te beroerd was om naar Utrecht te gaan om verkiezingshesjes en allerlei gadgets te halen, Hans door een winkelier werd weggestuurd bij het folderen in Lunteren omdat dat klandizie zou kosten, de verkiezingen voor Hans een grote verrassing in petto hadden omdat hij ondanks zijn tweede plaats op de kandidatenlijst niet in de raad kwam doordat Mustafa en Liesbeth hem met voorkeursstemmen voorbij streefde, Hans daarna de draad oppakte en vol overtuiging als fractievolger aan de slag ging, Hans op sublieme wijze de heisessie in goede banen heeft geleid,
Maar ook dat Hans vond dat hij te ver van de raad afstond en op zoek ging naar nieuwe uitdagingen. Of wellicht beter geformuleerd dat de uitdagingen op zoek gingen naar Hans. Dat is prettig voor Hans maar minder prettig voor GroenLinks omdat het verlies van Hans een echte aderlating is. Tot slot heb ik Hans namens de fractie bedankt voor datgene wat hij voor GroenLinks/PE heeft gedaan. Hans heeft een onvergetelijke indruk achtergelaten. Als klein blijk van waardering heeft hij het boek vol cartoons “Ede volgens Broek”gekregen.

Woensdag 6 december 2006

Donderdag 07 december 2006
Deze avond was er een informatiebijeenkomst over de zendmast in Kernhem. Dit was een privé initiatief van de commissie “kindveilig Kernhem”. Goed dat de ouders van de kinderen in de wijk zich verenigen en de passie hebben om hun nek uit te steken en een informatieavond te organiseren. Er blijkt nog veel onduidelijkheid en onzekerheid te zijn over de mast. Er waren sprekers aanwezig van de GGD Gelderland Midden, het Nationaal Antennebureau, stop UMTS en van de gemeente Ede. Een aantal sprekers probeerde de onduidelijkheid weg te nemen. Voor een deel is dit denk ik ook wel gelukt. Maar dan gaat het meer over technische zaken als hoe de straling zich verspreid en wat het bereik is van de zendmasten. Over de gevolgen voor de gezondheidzorg voor met name de lange termijn bleek er nog veel tegenspraak en dus onduidelijkheid. Naar mijn indruk gingen dan ook veel mensen weg met veel openstaande vragen en dus onzekerheid. In november heeft de fractie van GroenLinks/PE nog raadsvragen gesteld over de zendmast en de locatie in de ECO zone. Uit de beantwoording van de vragen bleek dat “de bouwvergunning voor de antennemast in een vervolgprocedure geen stand zal houden omdat tussen de datum van vergunning verlening en de behandeling van de bezwaren, de Raad van State de mogelijkheid om een tijdelijke bouwvergunning te verlenen aanzienlijk heeft beperkt”. Na afloop heb ik nog met een paar bewoners nagepraat en hen verwezen naar onze site waar de raadsvragen over Kernhem op vermeld staan.

Archief



Rubrieken