Eric Leltz  RSS feed    

Een openbare bijeenkomst over de verdubbeling van de N224

Donderdag 15 maart 2007

Vandaag was er een openbare bijeenkomst in het gemeentehuis waarin de raad wordt bijgepraat. Meestal gaat het over een onderwerp maar vandaag stonden er vier onderwerpen op het programma:

  • het bedrijventerrein A12,
  • zoekzones,
  • de samenhang tussen de projecten voorzieningencluster Het Nieuwe Landgoed, woonwijk Kernhem, Veldhuizen A en de verdubbeling van de N224.
  • het financieel meerjaren perspectief.

Gelukkig hebben ook een aantal inwoners de weg naar het gemeentehuis kunnen vinden. Met name het punt over de samenhang van de projecten en dan met name de verdubbeling van de N224 trok hen naar de publieke tribune. Deze verdubbeling brengt de politiek weer dicht bij de mensen. Zodra het eigen belang in het geding is weten mensen zich te mobiliseren en vervolgens de politiek te vinden. Ik ben me bewust dat dit ietwat negatief klinkt maar ik bedoel het juist positief. Het is dus goed dat burgers hun gezamenlijk belang opzoeken en hier voor opkomen. En dan doe je dit krachtiger als je met een mond spreekt. GroenLinks/PE is een verklaard tegenstander van de verbreding en de presentatie van vandaag gaf nog maar eens aan dat dit een goed uitgangspunt is. Hoewel bedoeld als ondersteuning dat verbreding echt nodig is gaf het mij het beeld dat er wel erg naar de gewenste oplossing, namelijk verbreding, is toegewerkt. Bij niet verbreden ontstaan flinke files, bij verbreden is de weg bijna leeg. Zo kan het toch ook niet zijn? Wij zetten met name vraagtekens bij een aantal uitgangspunten. Deze vragen zullen we in de commissie vergadering van 26 maart zeker stellen. Inmiddels worden we vanuit de wijk ook goed uitgerust met argumenten tegen de verdubbeling.

Wat is een Mid-office?

Maandag 12 maart 2007

Voorafgaand aan de fractievergadering was er een lezing van de heer Zuurmond van ZenC over de mid-office. De midoffice is de verbinding tussen het loket van de gemeente waar de burger aanklopt met een vraag en de achterkant waar de ambtenaren werken aan het antwoord. In informatietechnologie (ICT) termen de “frontoffice” en de “backoffice”. Om de dienstverlening van de gemeentelijke organisatie te verbeteren moet de verbinding tussen frontoffice en backoffice snel en transparant zijn. En hier is nog veel te verbeteren. Overigens niet alleen in Ede, en niet alleen bij gemeenten maar ook in vele andere organisaties. Het is nog vaak zo dat een simpele vraag aan het loket langs vele bureaus en medewerkers moet voordat er een antwoord is. Dit kost niet alleen tijd van de vragende burger maar ook tijd en dus geld voor de gemeente. En de oplossing ligt voor de hand: meer gebruik maken van ICT. En daar ging het verhaal over. Er is bij het vaststellen van de begroting in november 2006 al rekening gehouden met een bedrag van 960.000 euro voor ICT voorzieningen in de midoffice. Bij dit soort projecten zie je helaas vaak dat de oude werkwijze in de organisatie nauwelijks wordt aangepast en dat daardoor de mogelijkheden van ICT onvoldoende worden benut. Vergelijk dit met de eerste auto’s die er uitzagen als een koets met de bestuurder gezeten hoog boven een denkbeeldig paard. Maar dat paard was al vervangen door een motor dus dat hoog zitten was helemaal niet meer nodig. Sterker nog, de bestuurder zat zo onnodig extra in de wind. Kortom er moet dus goed gekeken worden naar de bedrijfsprocessen en naar welke activiteiten nog wel nodig zijn en welke nieuwe activiteiten moeten worden opgepakt. Omdat dit een andere manier van werken tot gevolg heeft, past hier ook een opleidingstraject voor het personeel bij. Ook wordt ICT vaak als kostenpost gezien. Maar voor een deel zijn dit ook investeringen. Alleen is dit lastig te kwantificeren. Want hoe druk je nu een verhoogde klanttevredenheid uit in geld? En hoe meet je het verlies aan klanttevredenheid als je niet investeert. Deze maand spreken we hierover in de commissie AZ&M. Na de lezing begon meteen de fractievergadering. Hier hebben we de commissies van komende week doorgenomen.

Het landgoed Panorama in Bennekom

Zaterdag 10 maart 2007

Op uitnodiging van de vereniging van eigenaren van landgoed Panorama was ik deze ochtend in Bennekom. Daar kon ik na een korte inleiding met eigen ogen zien wat een puinhoop de eigenaar van vakantiepark de Dikkenberg heeft gemaakt van de omgeving. Bomen zijn gekapt, wegen zijn verlegd en een hek is aangelegd dwars over een weg. Verantwoord ondernemen is wat anders. Hier is een cowboy aan de macht die zich niets aantrekt van wetten die niet door hem zijn uitgevaardigd. De gemeente heeft het hek al laten weghalen en in beslag genomen maar vervolgens is er altijd wel weer een advocatenkantoor te vinden die namens de eigenaar de spullen opeist. Hoe verantwoord wil je leven? Hier is natuurlijk het laatste woord nog niet over gesproken. Na afloop met Alexander Vos de Wael van de VVD gesproken over het uitvoeren van grote projecten en een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s bij het combineren van een stadsverwarming en de drinkwatervoorziening. Het eerste punt is voor ons beide een grote zorg. In de raad heb ik bij de behandeling van de trechtering van Ede-Oost al gezegd dat de gemeente er voor moet zorgen dat zij de kennis voor het uitvoeren van grote projecten bijtijds in huis haalt. Anders zijn de risico’s veel te groot. Wat betreft het tweede punt. Dit kan spelen in Kernhem. Ik ga de onderzoeksresultaten dus doornemen.

De sanering in Veldhuizen

Donderdag 08 maart 2007

Het is vandaag de dag na de provinciale verkiezingen en ook internationale vrouwendag. Dan heb ik samen met Marije Eleveld van de PvdA ook nog een afspraak met de griffie op het gemeentehuis om door te spreken hoe we verder gaan met de notitie dierenwelzijn. Veel opties liggen open zoals wachten tot het landelijk beleid er is zoals in de commissie door een aantal fracties is aangegeven of wat meer actiever. Een aantal opties is op tafel gekomen en zowel Marije en ik zullen het bespreken in onze fracties waarna we onze koers zullen uitzetten. Bij het naar huis gaan zag ik nog veel vrouwelijke voormalige raadsleden die in het kader van de vrouwendag een reünie hadden in het gemeentehuis. Dan de provinciale verkiezingen. GroenLinks heeft in Ede 1.1% minder stemmen behaald dan bij de provinciale verkiezingen in 2003. Nu waren dat er 1825 van de 43640 geldige stemmen (4.18%). In 2003 waren dit er 2317 van de 43940 uitgebrachte geldige stemmen (5.27%). En hoewel je de 2de kamer verkiezingen van november 2006 en de provinciale verkiezingen niet zondermeer mag vergelijken is het wel zo dat nu een hoger aantal van de uitgebrachte stemmen bij Groenlinks terecht zijn gekomen. Was dit in november nog 3.38%, nu is dat 4,18%. De volledige uitslag staat op www.verkiezingsuitslagen.nl .

Deze avond zat ik nog in een forum in Veldhuizen. Er staan twee onderwerpen op het programma: de rol van de buurt en de sanering in Veldhuizen. Beide onderwerpen werden respectievelijk ingeleid door een ambtenaar en de wethouder. Jammer was dat de informatie overdracht en het debat met de politici elkaar toch een beetje voor de voeten liepen. De bewoners kwamen voor antwoorden op hun vele vragen en deze werden dan ook voornamelijk gesteld aan de inleiders. Hierbij nog mijn inhoudelijke reactie op de twee onderwerpen in kernwoorden. Wat betreft de rol van de buurt:

  • Integraal wijkbeheer staat of valt bij een goede afstemming tussen gemeente, wijkteam en bevolking.
  • Een wijkteam moet feeling hebben met burgers en ook namens hen kunnen spreken,
  • Nog te weinig burgers worden bereikt. (in Veldhuizen wonen ongeveer 4600 mensen, een klein deel hiervan is actief en zat in de zaal)
  • Uitdaging voor gemeente en wijkteam: Hoe bereik je alle bewoners?

Wat betreft de sanering van de Veldhuizen:

  • Opzet is dat Ede veelzijdig wordt. Denk dan aan woningaanbod, woningbouw en bevolkingsaanbod,
  • Dit is geen geheime agenda. Dit is een keuze,
  • Een deel van de bewoners zal niet kunnen terugkeren in de wijk en zal dus naar andere wijken moeten trekken.

Archief



Rubrieken