Eric Leltz  RSS feed    

In debat over Fitna

Woensdag 09 april 2008

Al weer twee weken geleden kwam de film “Fitna” van fractievoorzitter Wilders van de “Partij voor de Vrijheid” uit. De film is een samenballing van de al lang bekende ideeën van Wilders over de Islam. Deze avond was er een debat over de film in de integratiewinkel Veldhuizen. Aan het debat deden 4 raadsleden en 15 jongeren uit de wijk Veldhuizen mee. De jongeren waren allen moslim. De raadsleden vertegenwoordigden de SGP, het CDA, de PvdA en GroenLinks/PE. Hoewel ik wel de recensies en reacties op de film heb gelezen had ik deze nog niet gezien. Ik had er geen behoefte aan omdat ik uit de reacties wel kon opmaken wat ik kon verwachten. Maar vanavond moest ik er toch aan geloven want we begonnen met een vertoning van de film. De inhoud was inderdaad geen verrassing. Met een aaneenschakeling van fragmenten werd het beeld van de Islam als misdadige godsdienst neergezet. Hiervoor werden beelden van aanslagen afgewisseld met teksten uit de Koran en oproepen tot geweld. Het verband tussen oorzaak en gevolg werd niet duidelijk aangegeven maar werd wel voortdurend gesuggereerd. Het leek me allemaal wat uit zijn verband gerukt. Voor Wilders zijn Islam en terreur hetzelfde. Dat is jammer, want daar waar Wilders het heeft over extremisme zal hij snel bondgenoten vinden. Maar juist door extremisme rechtstreeks te koppelen aan de Islam en aan moslims ontstaat vijandschap. Dan is polarisatie en vervreemding het gevolg. Na de vertoning gingen we aan de hand van 3 stellingen in debat met elkaar. Het was een geanimeerde discussie waarbij de standpunten niet echt ver uit elkaar lagen. Iedereen onderkende wel het eenzijdige beeld van de film. Ook kwamen de problemen van de jongeren in de wijk aan de orde. Ze voelden zich geïntimideerd door de nadrukkelijke aanwezigheid van de politie in de wijk. Toen de problemen in Veldhuizen een paar maanden terug weer duidelijk de kop opstaken is het toezicht in de wijk opgevoerd. En deze zichtbaarheid roept nu dus irritatie op. Een beetje het "kip en het ei" probleem. De ervaring heeft wel geleerd dat zodra het toezicht minder wordt de problemen weer snel terugkeren. Maar toch mag best wel worden nagedacht over het afbouwen van de patrouilles in de wijk. Ook het weer kunnen beschikken over een buurtcentrum en een hangplek heeft gezorgd dat de jeugd zich wat meer op zijn gemak is gaan voelen.

Een voorgesprek voor het symposium "een stip op de horizon"

Maandag 07 april 2008

In het kader van het op 15 mei te houden symposium over duurzaamheid zat ik vanmiddag met de sprekers in een vooroverleg bij Senter Novem. Aanleiding voor het symposium is de door Alexander Vos de Wael en mij geschreven notitie “een stip op de horizon”. Het programma van de dag ligt al redelijk vast maar nu hebben we het doel van de bijeenkomst scherp gesteld en de voordrachten op elkaar afgestemd zodat er niet veel overlap in de bijdragen zit. Het was voor mij ook een eerste kennismaking met de sprekers. Dan blijkt dat je elkaar met een onderwerp als duurzaamheid al snel vindt. Duurzaamheid is in Ede nog geen vanzelfsprekendheid en eerlijk gezegd denk ik dat dit niet alleen voor Ede geldt. Dit betekent dat we op het symposium niet al te veel vergezichten moeten laten zien. Dan lopen we snel te ver voor de muziek uit. Beter is het om met concrete voorbeelden te komen die zich nu al in de praktijk hebben bewezen en waar wij ons aan kunnen optrekken. En gelukkig gingen er veel voorbeelden uit de praktijk van de sprekers over de tafel die we kunnen gebruiken. Dat komt wel goed op 15 mei. Het werd me deze middag weer duidelijk dat de praktijk van duurzaamheid niet kan zonder een paar enthousiastelingen die er gewoon mee beginnen. Er zijn redenen genoeg om je achter te verschuilen als je het niet wil doen. Maar er is lef voor nodig om te zeggen: “ik doe het gewoon want ik geloof er in”.

Op stap naar Zoetermeer

Vrijdag 04 april 2008

Er is in de commissie RO al heel vaak gesproken over de energievoorziening in de nog te bouwen wijk Kernhem B. Hier liggen veel mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Daarom is het goed om hier weloverwogen keuzes te maken. Het collectieve systeem met gebruik van restwarmte zoals in Kernhem A wordt gebruikt maakt niet zo veel kans. De mogelijkheid van WKK, warmte kracht koppeling, waarbij tegelijk elektriciteit en warmte worden opgewekt komt eigenlijk iets te vroeg. Deze techniek heeft zich nog niet in voldoende mate bewezen. Op dit moment gaat de voorkeur uit naar de levering van energie door middel van warmtepompen. Daarom zijn we vandaag naar Zoetermeer gegaan om in de woonwijk Oosterheem te kijken naar een dergelijk systeem. Aandachtspunten bij warmtepompen zijn:

  • de wijze waarop de pompen aan hun energie komen: via de zon of via het grondwater,
  • de wijze waarop de warmte wordt verdeeld: individueel of collectief, en tot slot
  • de wijze waarop wordt afgerekend.

Om met dit laatste te beginnen. Dit is belangrijk omdat de afnemers gebonden klanten zijn. Bewoners kunnen niet kiezen voor een andere afnemer en bovendien komt er geen gasaansluiting in de huizen. Maar dan moeten de bewoners er wel zeker van kunnen zijn dat ze niet teveel betalen. Meestal wordt het “niet meer dan anders principe” gehanteerd waarbij bewoners niet meer betalen dan in een soortgelijke woning waarbij de energievoorziening door middel van gas wordt geregeld. Adder onder het gras is dan wel hoe deze gemiddelde prijs tot stand komt. Meestal is dit een gemiddelde prijs in Nederland. Dat klinkt logisch maar op de keper beschouwd zullen juist in nieuwbouw woningen de meest energiezuinige HR ketels worden geïnstalleerd en moet dus eigenlijk niet de gemiddelde prijs worden gehanteerd, waar immers ook heel oude CV ketels tussen zitten, maar een vergelijkbare prijs met HR ketels. In Zoetermeer wordt grondwater gebruikt als bron voor de verwarming. Vanaf 160 meter diepte wordt het grondwater opgepompt. In Kernhem is deze techniek ook mogelijk. Daar hoeven ze gelukkig niet zo diep te pompen. Maximaal 100 meter is daar voldoende. De verdeling van de warmte gaat voor een deel van de wijk individueel en voor een ander deel collectief. Niet duidelijk werd waarom voor deze verschillende opties is gekozen. Bij het gebruik van een redelijk nieuwe techniek als warmtepompen is het wel van belang om goed te communiceren met de toekomstige bewoners. Bij de verkoop van de huizen in Zoetermeer is aangegeven wat de te verwachten kosten voor de verwarming van de woning zullen zijn. Maar dit zijn natuurlijk wel gemiddelde kosten en deze kunnen in individuele gevallen flink afwijken. Juist omdat het verwarmen van huizen door middel van warmtepompen wezenlijk anders is dan via een conventionele CV ketel. Even snel het huis opwarmen is er niet bij. Het gaat meer om een constante aangename verwarming. Ook zag ik weer dat je heel goed moet nadenken om niet kernactiviteiten naar je toe te halen. In Zoetermeer werd de woningbouw corporatie ook energie leverancier. Dit heeft wel de nodige aanloopproblemen gegeven.

Raadsvergadering over Ede-oost en dierenwelzijn

Donderdag 03 april 2008

Het was weer tijd voor een raadsvergadering. Er moesten ondermeer besluiten worden genomen over de ontsluitingsmogelijkheden voor Ede-oost, de onderzoeksrapportage van de Dikkenberg, de inventarisatie dierenwelzijn, de plannen voor het Binnenveld, en het speelruimteplan over speelplekken in de wijken. Normaal gesproken zou ik hier een link naar het beeldverslag maken maar wegens een technische storing is er geen beeldverslag gemaakt. Uitermate knullig allemaal. Ede oost werd op verzoek van de VVD en met instemming van alle partijen op de SGP en GroenLinks/PE na van de agenda geschrapt. Het college had nog informatie toegezegd en men had deze informatie nodig om te kunnen besluiten. Allemaal koudwatervrees. Het lijkt wel alsof we geen besluiten durven te nemen. Of is het omdat de coalitiepartijen niet op een lijn zitten? En de VVD als fervent voorstander van de Hartogsvariant niet nu ineens loyaal kan zijn aan de A2 variant? Uitstel geeft ze 6 weken om een goede aftocht aan hun achterban uit te leggen. Bij de inventarisatie dierenwelzijn heb ik tegen beter weten in mijn best gedaan om een vervolgstap te zetten. Namelijk komen tot een dierenwelzijnbeleid. Ik heb er zelfs een amendement voor ingediend. Maar ik kreeg alleen mede indiener D66 mee. Ede wil gewoon niet aan dierenwelzijn. Althans beleidsmatig. Het zal wel te lastig zijn. Dieren houden van Ede, Ede houdt niet van dieren. Bij het speelruimte plan was mijn fractie de enige die niet meestemde met de motie over speelbossen. De motie klinkt sympathiek maar het is een fopspeen. Bossen hebben we toch al genoeg rond om Ede en om echte speelbossen te maken hebben we het geld niet. Er is dus gewoon te weinig geld voor speelplekken. Let maar op die bossen komen er de komende twee jaar niet. Het geld dat er is willen we liever besteden aan speelplekken in de wijk. Dicht bij de mensen.

Archief



Rubrieken