Eric Leltz  RSS feed    

Groene gebouwen hebben de toekomst

Donderdag 17 april 2008

Vandaag ben ik naar de conferentie “groene gebouwen hebben de toekomst” geweest. En de conferentie was niet in een of andere congreshal maar in een energieproducerende kas. Dit kan bijvoorbeeld door zonneenergie op te vangen via het dak. Waar tuinders nog niet zo lang geleden energieverslinders waren zijn het energieleveranciers geworden. In plaats van een paar grote energieleveranciers gaan we naar vele kleine leveranciers die lokaal energie opwekken. Vergelijk het met de ontwikkeling van de computer: van mainframes naar huiscomputers. Zo kan de veiling in Ede ook een energieleverancier voor de bedrijven in de omgeving worden. Kleine lokale systemen hebben vele voordelen:

  • geen lange transporten van energie door lokale opwekking,
  • snelle terugverdientijd omdat de investeringen lager zijn,
  • daardoor sneller inspelen op technische ontwikkelingen.

Het ging vandaag over praktijkvoorbeelden maar ook hoe je “duurzaam bouwen” tussen de oren kunt krijgen. Het sloot dus goed aan op de notitie “een stip op de horizon”. Wel mooi om te zien dat er op veel plaatsen initiatieven gaande zijn met betrekking tot duurzaamheid. En ook werd mij duidelijk dat er nog heel veel moet worden gedaan om duurzaamheid prominent op de agenda te krijgen omdat je toch tegen de gevestigde orde en regels moet opboksen. Een mooi voorbeeld van het laatste zijn de problemen die lokale opwekkers van stroom hebben om deze stroom terug te leveren aan het net omdat de "grote jongens" hier geen belang bij hebben. Zij willen hun eigen stroom produceren en verkopen. Daarna meteen door naar de hoorcommissie bestemmingsplannen. Het buitengebied van Ede is opnieuw in kaart gebracht en daar zijn nu veel zienswijzen op ontvangen. In de hoorcommissie kunnen de indieners een korte reactie geven. Grappig om te zien hoe mensen soms naar zichzelf toe redeneren. Zo gaf een inspreker aan dat een gebied voor recreatiewoningen eigenlijk niet meer kan worden bestempeld als recreatiegebied omdat het lawaai van de A12 en van de spoorlijn enorm is toegenomen. En dat past niet bij een recreatiegebied. Dus kunnen de woningen net zo goed voor permanente bewoning in aanmerking komen. Tja.

Sommigen kunnen de Hartogsvariant maar niet loslaten

Maandag 14 april 2008

Ede-Oost houdt ons van de straat. In haar vergadering van 3 april kon de Raad hierover niet besluiten omdat de fractie van de VVD nog extra informatie nodig had. En de andere fracties, op de SGP en GroenLinks/PE na, ondersteunden dit. Een van de ontbrekende informatie schakels was het nut en de noodzaak van een ruimtelijke reservering voor de I-variant (Hartogsweg). Duidelijk was al dat deze variant er op korte termijn niet kan komen maar de partijen die altijd zo hebben gelobbyd voor deze variant wilden nu weten of de mogelijkheid dat deze ontsluiting er “eens van zal kunnen komen” kan worden open gehouden. Het komt eigenlijk neer op het zoeken naar een mooie aftocht voor deze partijen. Ze hebben een verhaal nodig voor hun achterban. Vanavond werden we geïnformeerd over het nut en de noodzaak van de reservering. Klip en klaar werd duidelijk dat de A2 variant met een aansluiting bij de Poortwachter de eerstkomende decennia de verkeersdruk uitstekend aan kan en er dus geen enkele noodzaak is voor een ontsluiting via de Hartogsweg. En als we dat op termijn dan toch zo nodig willen dan kost een reservering niet alleen afhankelijk van de keuzes tussen de 5 en 20 miljoen euro, maar het gaat ook ten koste van de beschikbare grond voor woningen en kantoren en de leefbaarheid in de wijk. In ieder geval hebben de verklaarde voorstanders van de Hartogsvariant wat argumenten gekregen om hun achterban duidelijk te maken waarom ze toch voor de A2 variant gaan kiezen. Alleen die achterban, zo schat ik in, is veel minder gevoelig voor de argumenten en zal wel eens willen vasthouden aan de Hartogsvariant. Kunnen we nog wat beleven in de Raad. Krijgen we een tweede bedrijf van het toneelstukje?

Op bezoek bij de turkse vereniging

Zaterdag 12 april 2008

Dit weekend houdt de stichting “Sociaal Maatschappij Welzijn Turkse Moslims”, FITAM, een open dag of dus eigenlijk beter een open weekend. Het doel is, zo staat in de uitnodiging, om kennis met elkaar te maken. Ik ben er aan het begin van de avond even langs gegaan. Op het plein voor de voormalige Juliana van Stolbergschool stonden kraampjes met lekkernijen uit de Turkse keuken, borduurwerken, boeken en natuurlijk Turkse koffie en thee en verder was er een luchtkussen voor de kinderen. Ik begreep dat er overdag veel belangstelling was en dat het weer op een fikse hoosbui aan het begin van de avond na, goed heeft meegewerkt. Mooi want de mensen zijn al de hele week druk geweest met de voorbereidingen. In het gebouw van de Juliana van Stolbergschool zit ook een andere Turkse vereniging, ETSKV. Deze afkorting staat voor Edese Turkse Sociale Kulturele Vereniging. Daar heb ik onder het genot van een kopje Turkse thee een stukje van de voetbalwedstrijd Galatasaray tegen Trabzonspor meegepikt. Live via de satelliet. Galatasaray won en dat was slecht nieuws voor de aanwezigen omdat de Turkse gemeenschap in Ede vrijwel helemaal oorspronkelijk uit de omgeving van Trabzon komt.

Samen voor Ede

Donderdag 10 april 2008

In het kader van de oproep tot respect “samen voor Ede” kwam de werkgroep deze avond bijeen. We proberen al zoekend invulling te geven aan het doel van de oproep. En dat is nog niet zo eenvoudig. Al snel lopen doel en middel door elkaar. Een multiculturele middag organiseren draagt natuurlijk bij tot het doel “samen voor Ede” maar is in feite wel een middel om dit doel te bereiken. Zoals er veel meer middelen zijn: sportwedstrijden organiseren of letterlijk in elkaars keuken kijken door lekkernijen uit verschillende windstreken te proeven. Als je niet oppast, wordt het middel het doel en ben je daar heel druk mee. We hebben daarom eerst pas op de plaats gemaakt en het doel scherper geformuleerd. Daarna gaan we invulling geven aan hoe we dit doel kunnen bereiken. Daar geven we een aanzet voor maar om draagvlak te creëren zullen we dit samen met de brede groep nader vorm gaan geven. Als doel hebben we verbroedering. Daarvoor moeten we het idee van “onbekend maakt onbemind” doorbreken door allerlei organisaties de kans te geven zich te presenteren aan elkaar. Hoe we dat doen, bespreken we de volgende keer.

Archief



Rubrieken