Eric Leltz  RSS feed    

Blijf zitten waar je zit en verroer je niet

Dinsdag 17 februari 2009

 

verstoppertje               

 

Het lijkt er op als of het edese college van B&W het kinderrijmpje “blijf zitten waar je zit en verroer je niet” als strategie voor de kredietcrisis gebruikt. Als je je maar rustig houdt, gaat de crisis misschien wel aan Ede voorbij, zo wordt wellicht gedacht.

Reeds in het najaar van 2008 heeft mijn fractie aangegeven dat er een plan van aanpak moet komen om de naderende economische crisis het hoofd te bieden. In het najaar was er ‘alleen nog maar’ sprake van een kredietcrisis maar iedereen met een beetje economisch inzicht kon toen al zien dat de crisis zich zou uitbreiden naar de reële economie. Vandaar onze vragen. We kregen echter geen reactie van het college. In januari van dit jaar hebben daarom maar zelf een aanzet gegeven in het pamflet “maak van een kikker een prinses”. Hierin stonden 5 concrete maatregelen die op korte termijn al lucht geven. Ook kan het college hiermee aangeven dat zij de zorgen van haar burgers herkent en erkent. Maar zelfs dit pamflet kon het college niet in beweging brengen. Daarom hebben we vandaag nogmaals een brief gestuurd met de mededeling dat we toch graag een reactie zien op onze drie (!) eerder gestuurde brieven. Wellicht dat de tot drie keer herhaalde opmerking in deze brief “misschien is de brief aan uw aandacht ontsnapt” enige rimpeling in de gemeentelijk vijver kan brengen.  

Dit soort stroperigheid doet mij verlangen naar een Groenlinks/PE in het college. Dan had er allang een actieplan gelegen. Pro actief besturen noem ik dat. Een bestuursstijl die past bij een college met zelfvertrouwen. Een college die haar verantwoordelijkheid neemt en haar burgers en haar stad serieus neemt. Op deze wijze laat een bestuurder zien dat daar waar dreigingen zijn ook altijd kansen liggen.

 

Particulier opdrachtgeverschap

Donderdag 05 februari 2009

gereedschaps huis

In het pamflet “maak van een kikker een prinses” heeft mijn fractie al aangegeven dat een van de middelen die de gemeente heeft om de kredietcrisis aan te pakken het naar voren halen van investeringen in de publieke ruimte is. Daar hoort wat mij betreft ook het verlagen van de drempels voor particulieren om in eigen beheer een woning te bouwen bij. Op deze wijze verschuift het initiatief om te bouwen ook van woningcorporaties, projectontwikkelaars en aannemers naar de consument. Ontwikkelaars en bouwers die in de problemen zijn gekomen zouden in ruil voor gemeentelijke steun grond die zij in eigendom hebben moeten inleveren. Die grond kan de gemeente dan verkavelen, zodat burgers naar eigen inzicht een eigen huis kunnen bouwen. Dit kan goed in de vorm van particulier opdrachtgeverschap. Bij deze vorm van bouwen neemt de burger de rol van de projectontwikkelaar over. En een handige burger zal ook nog wat klussen zelf doen. Consumenten worden dan producenten van hun eigen woonproduct. De gemeente zou deze vorm van bouwen nog meer kunnen stimuleren door adviezen te geven over de aansturing van dit soort projecten. Particulier opdrachtgeverschap kan voor de werkgelegenheid in de bouw een impuls betekenen omdat bouwers dan aan de slag kunnen blijven. Ook ligt het voor de hand dat de kwaliteit van de woning omhoog gaat als de woning gebouwd wordt onder leiding van de bewoner. En zo krijgen we woningen die duurzamer en goedkoper zijn dan de woningen die de afgelopen jaren zijn gebouwd.

In Almere zien wij dat inmiddels honderden burgers bezig zijn met de bouw van hun eigen huis, op hun eigen kavel, met hun eigen architect en hun eigen aannemer. Los van elkaar op kleine schaal, maar gezamenlijk met een enorme omvang. Waar elders in Nederland bouwprojecten worden stilgelegd, kunnen burgers in Almere doorbouwen aan hun eigen woning.  

De "van der Knaap" norm om de gevolgen van de kredietcrisis te verzachten

Maandag 19 januari 2009

prinses

Twee weken terug stuurden de fracties van de VVD en de PvdA een memo waarin zij hun zorgen uitspraken over de kredietcrisis voor respectievelijk het midden en klein bedrijf en de burgers. Ook de fracties van Gemeentebelangen, D66 en GroenLinks/PE hebben toen een memo gestuurd waarin zij de zorgen breder trokken en aangaven dat de kredietcrisis eigenlijk iedere inwoner en iedere organisatie in Ede raakt. Vorige week is dan ook een memo naar het college gestuurd waarin Gemeentebelangen, D66 en GroenLinks/PE op grond van de VNG leden brief aangaven dat er toch echt snel een plan van aanpak moet komen. 

Vandaag stuurden deze partijen het pamflet "maak van een kikker een prinses" naar het college. Dit pamflet bevat 5 voorstellen of ideeën om de gevolgen van de kredietcrisis en de klimaatcrisis voor de inwoners van Ede te verzachten en tevens onze economie te vergroenen.

 

Hierbij vragen wij speciale aandacht voor:

 

  • de onderkant van de arbeidsmarkt,
  • de lagere middenklasse,
  • (startende) ondernemers en
  • zelfstandigen.

Deze groepen zijn kwetsbaar bij economische neergang. Het slechtste scenario is dat veel mensen hun baan verliezen en uiteindelijk bij de sociale dienst moeten aankloppen. De ervaring leert hoe lastig het is om daar weer weg te komen. Daarom moeten we alles in het werk stellen om deze mensen aan het werk te houden.

 

De 5 ideeën zijn: 

  1. Niemand zondermeer thuis op de bank
  2. Ondersteun ondernemers uit het midden en klein bedrijf
  3. Haal uitvoering bouw- en infrastructuurprojecten naar voren
  4. Hanteer de “van der Knaap norm” voor de semi-publieke sector
  5. Investeer in lokale recreatie

En weer de kredietcrisis

Dinsdag 13 januari 2009

in balans

 

Vandaag is door de fracties van Gemeentebelangen, D66 en GroenLinks/PE een serieuze brief over de kredietcrisis gestuurd waarin het college wordt aangespoord om snel met een visie te komen. Afgelopen vrijdag hebben we al aandacht gevraagd voor de kredietcrisis maar dat was meer ludiek naar aanleiding van de koddige brief van de PvdA die voor 99% een kopie was van een VVD brief, zelfs wat betreft de lay-out. Ik schreef toen al dat de ludieke brief ons wel verplicht om ook met een serieuze reactie te komen omdat de crisis daarvoor te ernstig is. Overigens werd de humor niet overal begrepen dan wel gewaardeerd, Maakt niet uit. Mijn visie is waar ernst is moet ook plaats zijn voor plezier. Die moeten juist in balans zijn. Anders zul je nooit alle mogelijkheden en kansen opmerken. Want waar bedreigingen zijn, zijn ook kansen. En ligt juist niet hier de oorzaak van de kredietcrisis? Te veel bedrijven hebben alleen gekeken naar het financiële aspect. Andere aspecten als het personeel, de klant en innovatie kregen onvoldoende aandacht. Gestreefd werd naar winstmaximalisatie en daarmee werden noodzakelijk investeringen in genoemde andere aspecten achterwege gelaten. Korte termijn denken versus lange termijn denken dus.

 

Archief



Rubrieken