Eric Leltz  RSS feed    

Gedeelde zorg over de kredietcrisis

Zaterdag 10 januari 2009

kredietcrisis

Begin van de week kregen we een bericht van de VVD met een oproep aan het college om informatie te verstrekken aan het midden en klein bedrijf over de gevolgen van de kredietcrisis. Natuurlijk behoeft dit aandacht maar voor de gemeente is er meer dan alleen het midden en klein bedrijf. Maar goed, ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is en daarom is de oproep van de VVD goed te begrijpen. Gisterenmiddag kreeg de raad echter dezelfde oproep in de bekende VVD lay-out maar nu van de fractie van de PvdA en zij hadden “midden en klein bedrijf” in het oorspronkelijke bericht vervangen door het woord “burgers”. Ik dacht eerst nog aan een grap maar het bleek bloedserieus. Ik kon niet nalaten om contact te leggen met de fracties van D66 en Gemeentebelangen om voor te stellen om ook een brief te sturen waarbij we het woord “burgers” zouden vervangen door "scholieren, studenten, vreemdelingen, mannen, vrouwen, vrijwilligers, werkgevers, stichtingen, ouderen, jongeren, huurders en eigenaar bewoners, gehandicapten, artiesten, kunstenaars, ambtenaren en politici". Zie dit natuurlijk niet al te serieus maar meer als een ludieke actie. Ik vind overigens wel dat deze reactie de fracties van D66, Gemeentebelangen en GroenLinks/PE verplicht om binnenkort met een echt serieuze brief te komen. Daar is het onderwerp veel te ernstig voor. Daar kunt u mij aan houden.  

Overigens zijn de memo’s van de VVD en de PvdA voor mijn fractie wel een signaal dat de datum van 1 april dat het college met meer informatie komt over haar visie op de gevolgen van de kredietcrisis te ver weg is. Fracties worden ongeduldig en men wenst geïnformeerd te worden. 

 

Hoe raakt de kredietcrisis Ede?

Zaterdag 29 november 2008

kredietcrisis

De gevolgen van de kredietcrisis moeten zeker niet worden onderschat. Om die reden heeft de fractie van GroenLinks/PE er bij de begrotingsbespreking op aangedrongen om scenario’s te hanteren waardoor de gemeentelijke organisatie zich snel kan aanpassen bij veranderende omstandigheden. Immers je gaat dan niet pas nadenken nadat iets is gebeurd maar je hebt je plannen al klaarliggen. Maar het gaat mijn fractie te ver om de tarieven te bevriezen door de inflatiecorrectie niet toe te passen, zoals de fractie van de VVD voorstaat. 
Het bevriezen van de tarieven klinkt zeker sympathiek. Maar deze maatregel heeft maar een beperkte invloed op de edese samenleving. Deze invloed is bijvoorbeeld voelbaar bij de onroerendgoedbelasting, de afvalstoffenheffing en de rioolrechten maar ook bij de hondenbelasting, de toeristenbelasting, de begraafrechten en bij leges voor het aanvragen van een paspoort of een bouwvergunning. Deze tarieven gaan dan enkele euro’s omlaag. En natuurlijk is iedere euro er een maar het gaat dus niet altijd om tarieven waar alle edenaren mee te maken hebben. En ook niet altijd de edenaren waarbij het water al dicht aan de lippen staat. De fractie van GroenLinks/PE ziet daarom liever dat de inflatiecorrectie wel gewoon wordt toegepast. Ten opzichte van het vorig jaar gaan de tarieven dan niet echt omhoog en de gemeente houdt haar huishoudboekje op orde.
In plaats van de tarieven te bevriezen kan het geld dan beter worden geïnvesteerd in de mensen die nu al de gevolgen van de kredietcrisis ondervinden. Het is bijvoorbeeld bewezen dat gezinnen met weinig economische slagkracht het eerst bezuinigen op uitgaven die de gezondheid van de kinderen raken. Dit komt tot uitdrukking in onvoldoende kleding, niet op zwemles kunnen, geen lid kunnen worden van een (sport) club, het niet kunnen beschikken over een goed bed of niet kunnen deelnemen aan een verjaardagsfeestje. Een financiële tegemoetkoming kan dan helpen om het welzijn en de gezondheid te verbeteren. Ook geeft de VVD terecht aan dat de kredietcrisis consequenties heeft voor de grootschalige projecten die op stapel staan in Ede. Denk dan aan de bouwprojecten in Kernhem en in Ede oost. De kans is groot dat investeringen in duurzaamheid achterwege blijven omdat er geen geld meer voor is. Maar bij tegenwind leer je de echte zeilers kennen. En juist daarom is het van belang om nu wel te investeren in duurzaam (ver)bouwen. De extra kosten die je tijdens de bouwfase maakt verdien je tijdens de woonfase dubbel en dwars terug. Door de vroege investeringen in duurzaamheid, merk je tijdens de woonfase iedere maand opnieuw de lagere energie lasten. Daardoor bereik je betaalbaar wonen voor veel mensen. Ook voor bijvoorbeeld starters en ouderen.
Dus in plaats van de tarieven te bevriezen en daarmee maar een deel van de edese bevolking te helpen ziet de fractie van Groenlinks/PE liever investeringen in de edese samenleving als geheel en in duurzaamheid.

Regeren is vooruitzien maar het korte termijn denken overheerst nog vaak

Donderdag 13 november 2008

Vandaag het tweede gedeelte van de raadsvergadering. De bespreking van de begroting duurde toch nog langer dan verwacht. Ik had verwacht dat we voor de pauze klaar zouden zijn maar dat bleek ijdele hoop. We hebben in de Raad aangegeven dat de begroting is opgesteld voordat de kredietcrisis de reële economie negatief beïnvloed heeft. Dat betekent dat er eigenlijk alleen maar marginale aanpassingen kunnen worden aangebracht. Dat zie je ook aan de ingediende moties. Als gevraagd wordt voor een onderzoek dan gaat het licht nog wel op groen maar als er echt geld anders moet worden aangewend dan is het snel “de motie is sympathiek maar…”. Wij hebben gevraagd om een pas op de plaats te maken en een aantal scenario’s te ontwikkelen over de toekomst waardoor we snel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Want dat er iets gaat veranderen dat is wel duidelijk. In de begroting rekenen wij ons volgens mijn fractie nog steeds rijk met de opbrengsten van grond, woningen en kantoorgebouwen. Besturen is verder kijken dan naar de dag vandaag. Dit is niet voor alle partijen een uitgemaakte zaak. Je ziet nog veel moties die rechtstreeks voortkomen uit brieven die we de week voor de vergadering uit de bevolking ontvingen. En dan maar denken dat de politiek niet luistert. Nou, volgens mij luistert de politiek heel goed maar vergeet ze nog wel eens de historie en om de roep uit de bevolking in breed perspectief te zien. En dan mag je best wel wat meer kritische noten kraken. Maar dat is electoraal weer niet interessant. Dat wordt tenminste gezegd….

De begroting in het licht van de kredietcrisis

Maandag 20 oktober 2008

Deze week zijn er commissie vergadering en vanavond is de aftrap met de commissie Algemene zaken en middelen. De twee belangrijkste onderwerpen zijn de halfjaarrapportage 2008 en programmabegroting 2009-2012 en de veiligheidssituatie in Veldhuizen. Wat betreft de begroting hebben we aangegeven dat deze is opgesteld voordat de kredietcrisis in Europa in volle omgang bekend werd. Vraag is of de begroting niet moet worden bijgesteld aan de hand van de nieuwe inzichten. Want er is totaal geen rekening gehouden met de mogelijke:

  • waardedaling van grond en huizen,
  • vertraging van de uitvoering van projecten
  • stijging van de rente

voeg daarbij de terughoudendheid bij banken , kopers en projectontwikkelaars en het wordt duidelijk dat een herziene risicobeheersing geen overbodige luxe is. De wethouder beloofde om voor 1 april 2009 met een notitie te komen. Ik heb namens mijn fractie aangegeven dat we dat veel te laat vinden. Verder hebben we nogmaals onze zorg over de uitvoering maar nu dus ook de betaalbaarheid van grote projecten aangekaart. Bij het project Ede oost wordt wel uitgegaan van bepaalde inkomsten uit de verkoop van gronden, huizen en kantoren. Tot slot miste ik in de lijst verbonden partijen de stichting “idee in uitvoering”. Dit is afwijkend van de visie van de rekenkamercommissie. De vraag waarom kon door de wethouder niet afdoende worden beantwoord.

Wat Veldhuizen betreft is gesproken over de maatregelen die worden genomen. Een variatie aan mogelijke maatregelen kwam langs: van het oprichten van een Veiligheidshuis waarin professionals met elkaar samenwerken tot het sturen van de raddraaiers naar een opvoedingskamp. Ook zal de burgemeester woensdag een gesprek hebben met de ministers van justitie en binnenlandse zaken. Inmiddels is de politie inzet in de wijk flink uitgebreid. En dan te bedenken dat het om zo’n 20 raddraaiers gaan. Rond deze harde kern heb je nog ongeveer 70 meelopers.

Archief



Rubrieken