Eric Leltz  RSS feed    

Borstklopperij bij de PvdA over dierenwelzijn

Donderdag 01 mei 2008

We zijn ongeveer halverwege de raadsperiode. Naar aanleiding hiervan stond vorige week van iedere partij een stuk in de krant over wat ze in die periode hebben gedaan. Hierbij de bijdrage van GroenLinks/PE.

Het gedachtegoed van de fractie van GroenLinks/PE rust op twee pijlers: sociaal en duurzaam. Wat het sociale aspect betreft wordt in Ede al het een en ander gedaan. Maar we missen samenhang. Op het ene vlak zijn veel voorzieningen, op een ander vlak is vrijwel niets. Voor duurzaamheid geldt min of meer hetzelfde. Er wordt wel van alles gedaan maar het zit nog niet echt tussen de oren. Ook daar missen we het grote plaatje waar de maatregelen in relatie tot elkaar staan. En bij het ontbreken van zo’n plaatje is het gevaar aanwezig dat wanneer het er op aan komt het sociale en het duurzame aspect snel wordt vergeten en alleen nog maar de financiën gaan tellen. We hebben dit bij de aanbesteding van de WMO al kunnen zien. We zullen hier op blijven hameren. Niet alleen door te roepen maar ook door bijvoorbeeld een discussienota te schrijven waardoor het punt prominent op de agenda komt. Om die reden heeft onze fractie mee geschreven aan de discussienota “een stip op de horizon” waarin het palet van duurzame mogelijkheden op een rij is gezet en waar de gemeenteraad vervolgens in een discussie keuzes kan maken. Waar wij ons zorgen over maken is de woningbouw. Dan gaat het niet alleen om het aantal beschikbare woningen maar ook om de kwaliteit van die woningen. Dus bouwen we wel duurzaam en bouwen we wel de woningen waar ook op lange termijn behoefte aan is. We zullen dit extra scherp in de gaten houden.

Wij hebben gekozen voor een beschouwend stuk waar de meeste andere partijen kozen voor de meer obligate weg van borstklopperij door op te sommen wat door hen wel niet allemaal is bereikt. Dan wordt wel gemakkelijk voorbij gegaan aan het feit dat geen enkele partij in staat is om op eigen houtje zaken voor elkaar te krijgen omdat je altijd een meerderheid moet hebben. En een meerderheid kun je alleen krijgen door samen te werken met andere partijen. Hooguit kun je zeggen dat een partij iets heeft geïnitieerd, dus in gang heeft gezet. Maar ach, er steekt niet zoveel kwaad in. Soms gaat een partij echter te ver bij het koppelen van resultaten aan hun naam. Zo schrijft de PvdA dat "de fractie zich heeft ingespannen en het college heeft gepord om op het gebied van dierenwelzijn met beleid te komen". Verwerpelijk gewoon . Bij het stemmen over wilde dieren in circussen gaven ze niet thuis omdat er eerst dierenbeleid moest komen en bij het dierenbeleid gaven ze niet thuis omdat er niet weer meer papier moet komen. “Het was al winst dat de wethouder ging praten met dierenwelzijnsorganisaties” zo werd mij verteld. Zitten we daar anderhalf jaar voor te vechten? Dit is logica van een te hoge orde voor mij.

De eerste fractievergadering na de krokusvakantie

Maandag 03 maart 2008

Na een week krokusvakantie zonder vergaderingen begonnen we vandaag weer met een fractievergadering. We hadden meteen een vrij volle agenda. Want naast de gebruikelijke zaken als nabespreken van de raadsvergadering en voorbespreken van de commissie vergaderingen van maart, kregen we ook bezoek van de werkgroep Maandereng Zuid en de nieuwe rekenkamercommissie. De werkgroep wil graag van gedachte wisselen over de aansluiting van Ede-oost op de A12. Zondagavond mailde de werkgroep echter af. Vanwege drukke agenda’s kon niemand langskomen. Wel vreemd want de afspraak was al eind januari en op hun verzoek gemaakt. Maar in de tussentijd is er wel het een en ander gebeurt. Het college heeft een besluit genomen om de twee mogelijke aansluitvarianten en deze vallen niet echt verkeerd bij de werkgroep. Ook zijn Pieter Gerard, Bart en ik nog een keer op bezoek geweest ter plaatse bij de werkgroep. Dus we waren al enigszins op de hoogte. Maar de druk was natuurlijk ook wel van de ketel door het besluit van het college. Hoe dan ook doordat we dit agendapunt konden schrappen kregen we wat extra lucht. Het gesprek met twee vertegenwoordigers van de rekenkamercommissie ging over wat we voor elkaar kunnen betekenen. De rekenkamercommissie is vrij recent helemaal vernieuwd. Ik heb in mei vorig jaar nog in de sollicitatiecommissie gezeten. Leuk om de leden nu in een meer ontspannen sfeer terug te zien. De commissie vroeg meteen om mogelijke onderzoeks onderwerpen. Zij hadden inmiddels al een achttal onderwerpen binnen. Dat is opvallend omdat de vorige commissie helemaal niet zoveel onderwerpen kreeg aangereikt. Frisse ogen inspireren, zo lijkt het. De rest van de avond hebben we in hoog tempo de commissie vergaderingen doorgenomen. Voor de gecombineerde vergadering RO en BFO op 17 maart aanstaande hebben we een aparte afspraak gemaakt omdat hier een aantal aansprekende onderwerpen aan bod komen waar ik weliswaar goed in zit maar waar Ap of Pieter Gerard het woord moet doen omdat ik voorzitter ben.

De fractie maakt kennis met burgemeester Cees van der Knaap

Woensdag 16 januari 2008

Morgen nemen we officieel afscheid van Tineke Netelenbos en vanmiddag maakte de raad voor het eerst kennis met de nieuwe burgemeester Cees van der Knaap. Voor mij was het een weerzien omdat we elkaar natuurlijk tijdens de sollicitatieprocedure al hadden gesproken. Maar dat was al weer voor het laatst in oktober vorig jaar. In een toespraak gaf hij aan dat het voor een buitenstaander een wat vreemde stap is om vanuit het kabinet naar het gemeentebestuur te gaan. Voor hem is dit helemaal niet zo vreemd omdat die gemeente Ede is. En daar liggen zijn wortels. De burgemeestersfunctie moet niet worden gezien als een manier om zijn carrière af te bouwen. Hij wil er graag met de raad vol tegen aan om van Ede een nog mooiere gemeente te maken. Daarna heeft hij gesproken met de afzonderlijke fracties. Uit zijn vragen begreep ik dat hij mijn weblog al ontdekt heeft. Hij gaf ook aan graag op bezoek te willen komen in onze fractievergadering. Ik heb dat genoteerd.

Voorbereiden van de raadsvergadering

Maandag 12 november 2007

Vandaag ging het fractieoverleg over de raadsvergadering van afgelopen donderdag en van komende dinsdag. Naar aanleiding van de algemene beschouwingen die donderdag zijn uitgesproken door iedere fractievoorzitter heeft het college een reactie gegeven en zijn moties en amendementen ingediend. In totaal 5 moties en 2 amendementen. Niet echt veel als je het vergelijkt met voorgaande jaren. We waren hier ook snel klaar mee. De moties die we zelf hebben ingediend over de problemen met bouw projecten en over een egalisatiefonds voor de WMO steunen we vanzelfsprekend. De andere moties gaven meer discussie. Het gering aantal ingediende moties heeft te maken met de degelijke en ruime begroting waardoor dit jaar veel kan worden geïnvesteerd in de samenleving. De wensen van de partijen zijn behoorlijk tegemoet gekomen. Ook wat GroenLinks/PE betreft. Zoals ons motto is “groen en gedreven, sociaal samenleven” zien wij graag investeringen in het milieu en in mensen. En juist hierin wordt het komende jaar veel geïnvesteerd. Het gaat goed maar dat is geen reden om achterover te leunen. Juist dan moet je reflecteren op wat je doet en nagaan waarom de zaken goed gaan en hoe we dit kunnen laten voortbestaan. Een van de agendapunten voor de vergadering van morgen is de rapportage van de vertrouwenscommissie over de voordracht in de vacature van de nieuwe burgemeester. Als lid van de vertrouwenscommissie heb ik de fractie ingelicht over hoe de procedure in de vergadering in zijn werk gaat. Hier is een vrij ingewikkeld protocol voor met een deel besloten vergadering en een deel openbaar. Morgen wordt ook de naam van de te benoemen burgemeester openbaar gemaakt. De leden van de vertrouwenscommissie hoeven dat geheim dan niet meer voor zich te houden.

Archief



Rubrieken