Eric Leltz  RSS feed    

De onzin van het stellen van smart doelen

Maandag 22 september 2008

Afgelopen donderdag schreef ik al over de bijeenkomst van de raadswerkgroep programma begroting. We zijn al maanden bezig om de begroting meer inzichtelijk te maken waardoor de raad beter en sneller kan (bij) sturen. We werken daarvoor met 40 kernindicatoren. Vanavond was er een terugkoppeling naar de overige leden van de raad. En hoewel ik het goed vind dat we het besturingsproces monitoren en inzichtelijk maken moeten we er wel voor waken dat het kind niet met het badwater wordt weggegooid. Want voor dat je het weet is het besturingsproces een technocratisch proces geworden waar de mensen alleen maar de indicatoren waarop ze worden afgerekend in de gaten houden en al het andere vergeten. Meten is weten maar dus ook vergeten. Vergeten van alles wat niet gevat wordt in de kernindicatoren. Daarom heb ik het ook niet zo op SMART doelen. Alles moet meetbaar zijn maar je vergeet vaak dat wanneer je de passie van mensen aanspreekt ze helemaal geen kernindicatoren of SMART doelen nodig hebben om topprestaties te leveren. Stel dat iemand naast Marten Luther King stond toen hij zei: “I have a dream” en die persoon vervolgens doodleuk vraagt: “O ja, meneer King en wat gaat dat dan kosten? En wanneer denkt u dat klaar te hebben? En wat zijn de tussenproducten?". Dat wordt dus niks. En daarom is misschien wel de belangrijkste boodschap voor een leider in een organisatie: zorg dat de bedrijfsdoelen en de persoonlijke doelen in elkaars verlengde liggen.

Over de begroting en bestemingsplannen

Donderdag 18 september 2008

Om 8.30 uur begon ik mijn dag op het gemeentehuis met de raadswerkgroep programmabegroting. We zijn al een tijd bezig om de begroting meer inzichtelijk te maken. Ook werken we met kernindicatoren waardoor we meer op hoofdlijnen kunnen sturen. Deze indicatoren kun je zien als het dashboard in een vliegtuig of auto. Dat zijn de signalen die je in de gaten moet houden om te kunnen ingrijpen. Het is dan wel belangrijk om de juiste indicatoren te benoemen. Dit hangt samen met wat je doel is. De indicatoren zijn een middel om het doel te bereiken. Maar er zit ook het gevaar in dat alles waar niet op wordt gelet, dus wat niet op het dashboard voorkomt, geen aandacht meer krijgt. “Meten is weten” maar is ook vergeten. Alles wat niet wordt gemeten omdat er geen indicator voor is zal minder aandacht krijgen. Aanstaande maandag presenteert de werkgroep haar ideeën aan de rest van de raad.

In de middag was er een hoorcommissie bestemmingsplannen. Burgers kunnen dan hun zienswijze geven over de ruimtelijke plannen die de gemeente heeft. En de raadsleden uit de commissie kunnen deze zienswijzen weer meenemen bij de uiteindelijke besluitvorming. Dit keer twee bestemmingsplannen waarbij de burgers vooral wilde dat de bestemming zodanig werd aangepast dat hun grond meer waard werd. Althans zo kwam het op mij over. Het belang van de mevrouw van de benzinepomp die nu veel minder waard is omdat de doorgaande weg waar de pomp aan stond wordt afgesloten stak daar schril bij af.

Na de hoorcommissie heb ik nog overleg gevoerd met Alexander Vos de Wael over duurzaamheid en hoe we dit verder vorm gaan geven. Een startnotitie over dit onderwerp staat vanavond op de agenda van de commissie BFO. Wij zitten beide niet in deze commissie maar de fracties hebben wel vooraf overleg gevoerd om de inbreng tijdens de vergadering op elkaar af te stemmen. Zo kunnen we vanuit twee fracties de gewenste accenten leggen. Tot slot heb ik nog het laatste stukje van een informatiebijeenkomst over de WMO bijgewoond.

De raadswerkgroep Programmabegroting

Donderdag 23 augustus 2007

Om klokslag 8.30 uur begon de raadswerkgroep Programmabegroting. Belangrijk agendapunt is het concept programmaplan. Met dit plan in de hand kan de Raad de cyclus van perspectiefnota, begroting en jaarrekening beter volgen. Voor ieder programmaplan is opgenomen wat in het convenant is beschreven, dus wat we van plan zijn om te doen. Vervolgens worden deze doelen expliciet gemaakt inclusief indicatoren en wordt ook aangegeven wat doorvoor moet worden gedaan. Dit gaat aan de hand van de vragen:

  • Wat willen bereiken?
  • Wat gaan we daarvoor doen?
  • Wat gaat het kosten?

Het concept is nog wat onevenwichtig. Het ene plan is wat beter uitgewerkt dan het andere. Voor mij is dat echter geen punt. Laten we gewoon hiermee starten en gaandeweg de punten verfijnen. Ga je pas beginnen nadat je eerst alles op een rijtje hebt gezet, dan kan het allemaal nog lang duren is mijn gedachte. Een ander punt is dat we elkaar en het college ook weer niet tot achter de komma moeten afrekenen op het behalen van de indicatoren. Dat gevaar is bij het opnemen van indicatoren echter wel aanwezig.

Vandaag ontving ik ook een antwoord op mijn vragen aan het college over het optreden van circus Colombaro. Er is hiervoor geen vergunning aangevraagd en dit had wel moeten worden gedaan. En als dit was gedaan dan was het geweigerd omdat het bestemmingsplan voor de locatie dergelijke activiteiten niet toestaat. Op basis van het bestemmingsplan mogen alleen activiteiten voor campinggasten plaatsvinden en dus niet voor publiek van buitenaf. Het circus zal er schriftelijk op worden gewezen dat een vergunning vereist is indien het in Ede een voorstelling geeft. Als het circus toch zonder vergunning een optreden verzorgt, zal een boete worden opgelegd.

De raadswerkgroep programmabegroting en het afstemmingsoverleg

Donderdag 21 juni 2007

Om 8.30 uur kwam de raadswerkgroep programmabegroting bijeen. Hoofdonderwerp was de opzet van de programmabegroting. We willen dit niet alleen meer inzichtelijk maken maar ook laten dienen als instrument waarop de raad kan sturen. We zijn hier al een tijd mee bezig maar het komt nog niet echt van de grond. Toch heb ik er wel vertrouwen in dat het nog dit kalanderjaar gaat lukken. Verder kwam een opzet voor het volgen van grote projecten aan de orde. Bij het volgen van grote projecten is het voor de raad de kunst om door de bomen het bos te blijven zien. Dat moet je niet teveel parameters hebben waarop je moet letten. Het dashboard moet als het ware overzichtelijk blijven. We hebben gesproken over welke parameters dan op het dashboard moeten komen.

Om 17.30 uur was ik weer op het gemeentehuis. Nu voor afstemmingsoverleg met de andere fracties. In dit overleg bespreken we waar we met betrekking tot de perspectiefnota wellicht dezelfde wensen hebben zodat we de eventueel in te dienen moties op elkaar kunnen afstemmen. Vorig jaar kwamen alle fracties vaak op het laatste moment met een brij van moties. Hopelijk kunnen we dat dit jaar voorkomen. Het maakt het besluitvormingsproces wel meer helder.

Archief



Rubrieken