Eric Leltz  RSS feed    

Op bezoek bij tuinencomplex “De Koekelt”

Zaterdag 06 oktober 2007

volktuintjes complex de koekelt

Vanochtend stond ik in een stralend zonnetje bij tuinencomplex “De Koekelt” aan de Koekeltseboslaan, ten westen van de wijk Veldhuizen. Een paar weken terug zijn de leden van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling hiervoor uitgenodigd door de VAT, de vereniging van amateurs tuinders. Deze vereniging beheerd 7 complexen in Ede maar vier hier van worden bedreigd door ontwikkelplannen van de gemeente en de NS. Zo moeten de complexen aan de Bovenhoek en de Dr. Hartogsweg wellicht plaatsmaken voor de aansluiting van de wijk Ede-oost op de A12 en staat het complex aan de Blokkenweg in de weg voor de verdieping van de spoorlijn Utrecht-Arnhem. Ook het complex waar we deze ochtend zijn, de Koekelt, wordt bedreigd maar hier gaat het om uitbreiding van het aangrenzende sportcomplex. De VAT heeft 333 leden die in totaal 390 tuinen gebruiken. In oppervlakte is dit 9 hectare. Bij de Koekelt zitten 125 leden in 165 tuinen met een totaal oppervlakte van 5 hectare. De VAT wil het terrein van de Koekelt renoveren en het bestuur toonde een plan hiervoor. Hierin wordt uitgegaan van een kleiner oppervlak, 4 hectare in plaats van de huidige 5. Dit kan omdat er overcapaciteit is. De overgebleven grond kan in de ogen van het bestuur terug naar de gemeente ten behoeve van de uitbreiding van het sportcomplex Peppelensteeg. In het gerenoveerde tuinencomplex komt dan een centrale gemeenschappelijke ruimte met een meertje en daaromheen tuinen van diverse afmetingen met hier en daar rust en schuilplekken. Ook blijft er plaats voor de huidige bijenstal en vlindertuin. Omdat de hoge bomen worden ingepast in de padenstructuur ontstaat een rustgevende parkachtige omgeving waar ook niet tuineigenaren kunnen rondlopen. De vereniging wil haar eigen watervoorziening regelen door het grondwater op te pompen. Dit water wordt toch alleen gebruikt voor het besproeien van de grond. Hiervoor is geen leidingwater nodig. Het zag er op papier mooi uit. In het echt was het nu al een hele verademing om er rond te lopen. Het was een mooi gezicht om de vogels, bijen en vlinders in de weer te zien. Voor de papieren versie werkelijkheid is zal er nog wel wat moeten worden gedaan. Zo kan het bestuur beter een totaal oplossing presenteren waar dus ook de andere, bedreigde, complexen bij betrokken worden. In deze visie past ook het benadrukken van de maatschappelijke functie van een tuinencomplex. Zo huurt een lagere school ook een tuin voor educatieve doeleinden en komen de eigenaren van de tuinen uit 17 verschillende landen. Dat was soms, maar niet altijd, te zien aan de wijze waarop de tuinen zijn gecultiveerd. In een van de komende commissie vergaderingen moeten we toch eens aan de wethouder vragen hoe het college tegen de (deze ochtend aangepaste) bestuursplannen aankijkt.

Investeren in de samenleving

Donderdag 04 oktober 2007

Voorafgaand aan de raadsvergadering van vandaag was er een bijeenkomst over de programmabegroting 2008-2011. En daar was goed nieuws te melden. De zuinigheid van de laatste jaren heeft zijn vruchten afgeworpen. In totaal is er nu structureel ruim € 4 miljoen beschikbaar voor nieuwe plannen, terwijl daarnaast € 10 miljoen wordt uitgegeven aan eenmalige investeringen. In 2011 moet dit leiden tot een structureel sluitende begroting. De afgelopen jaren had de gemeente Ede nauwelijks geld voor nieuw beleid maar nu kan dan eindelijk worden geïnvesteerd in de samenleving. Hierbij gaat het vooral om investeringen in de jeugd, sport, sociaal cultureel werk en veiligheid. Daarnaast krijgen de inwoners een bedrag terugbetaald van de afvalstoffenheffing en gaan de tarieven voor rioolrecht en onroerende zaakbelasting alleen met de inflatiecorrectie omhoog. Volgende maand in de raadsvergadering zullen alle partijen hun zegje doen over hoe zij vinden dat deze gelden moeten worden besteed. Wij zullen dan de nadruk leggen op investeringen op het sociale vlak en op het gebied van de openbare ruimte. Denk hierbij aan groenvoorzieningen en speelplekken. Na deze bijeenkomst was de raadsvergadering. Geen indrukwekkende agenda zoals ik al eerder schreef. Ap heeft onze visie goed en met gevoel voor humor verwoord bij de agendapunten over de vaststelling van de rapporten ‘Water gewogen’, Waterplan en Gemeentelijk Rioleringsplan 2008-2012 en het initiatiefvoorstel van de fractie van de SGP over het hondenbeleid. Aan het begin van de vergadering heb ik nog aandacht gevraagd voor Werelddierendag. Om 21.30 uur waren we al klaar. Toen ben ik nog niet naar huis gegaan want inmiddels was oud burgemeester Roel Robbertsen aangeschoven. Er werd een schilderij van hem onthuld. Ik vond het wat tegenvallen. Roel oogde veel jonger en hij leek nu wel een tweelingbroer van Loek Hermans. Wel goed getroffen was de karakteristieke houding met het handje op de buik. Dit schilderij komt te hangen in het gemeentehuis bij de schilderijen van de vorige burgemeesters.

De fractievergadering

Maandag 01 oktober 2007

Voor de fractievergadering had ik een afspraak met een man uit Friesland. Hij kwam namens zijn ouders zijn zorgen uitspreken over een sanering in Ede noord. Hierdoor moeten zijn ouders verhuizen. Maar wanneer en hoelang is niet duidelijk. In commissie verband komen we hier nog over te spreken. Ik zal zijn relaas dan meenemen.

Donderdag is er een raadsvergadering en daarom stond de fractievergadering van vanavond in het teken van de voorbereiding hiervan. Het is een raadsvergadering met een zeer lichte agenda waarop onderwerpen staan waarover de meningen al uitgebreid zijn verkend in de commissies. En daar riepen ze weinig vragen op. Dat hoeft donderdag dus allemaal niet lang te duren. Tussendoor hebben we nog tijd om een schilderij van de vorige burgemeester, Roel Robbertsen, te onthullen. De raadsvergadering van november gaat meer tijd in beslag nemen. Deze vergadering is op voorhand al in tweeën gedeeld. Wat dat betreft zou het mooi zijn als de zwaarte van de raadsvergaderingen wat meer in balans zouden zijn. Maar ik begrijp ook wel dat dit niet goed mogelijk is omdat je niet altijd weet welke onderwerpen langskomen en er ook weer onderwerpen zijn die juist niet eerder op de agenda kunnen omdat je weer afhankelijk bent van externe gegevens. De financiën is daar een mooi voorbeeld van. Maar goed in november staan dus de gemeente financiën centraal en ieder fractie krijgt dan 10 minuten om haar visie op de toekomst te geven en de gevolgen hiervan op de financiën te duiden. Ik vind dit fijn om te doen want daar kunnen we kleur bekennen. Ik ben dan ook al bezig met de voorbereiding.

Archief



Rubrieken