Eric Leltz  RSS feed    

Woensdag 6 december 2006

Donderdag 07 december 2006
Deze avond was er een informatiebijeenkomst over de zendmast in Kernhem. Dit was een privé initiatief van de commissie “kindveilig Kernhem”. Goed dat de ouders van de kinderen in de wijk zich verenigen en de passie hebben om hun nek uit te steken en een informatieavond te organiseren. Er blijkt nog veel onduidelijkheid en onzekerheid te zijn over de mast. Er waren sprekers aanwezig van de GGD Gelderland Midden, het Nationaal Antennebureau, stop UMTS en van de gemeente Ede. Een aantal sprekers probeerde de onduidelijkheid weg te nemen. Voor een deel is dit denk ik ook wel gelukt. Maar dan gaat het meer over technische zaken als hoe de straling zich verspreid en wat het bereik is van de zendmasten. Over de gevolgen voor de gezondheidzorg voor met name de lange termijn bleek er nog veel tegenspraak en dus onduidelijkheid. Naar mijn indruk gingen dan ook veel mensen weg met veel openstaande vragen en dus onzekerheid. In november heeft de fractie van GroenLinks/PE nog raadsvragen gesteld over de zendmast en de locatie in de ECO zone. Uit de beantwoording van de vragen bleek dat “de bouwvergunning voor de antennemast in een vervolgprocedure geen stand zal houden omdat tussen de datum van vergunning verlening en de behandeling van de bezwaren, de Raad van State de mogelijkheid om een tijdelijke bouwvergunning te verlenen aanzienlijk heeft beperkt”. Na afloop heb ik nog met een paar bewoners nagepraat en hen verwezen naar onze site waar de raadsvragen over Kernhem op vermeld staan.

Donderdag 7 december 2006

Donderdag 07 december 2006
Na de zomer is een raadswerkgroep “ontwikkeling programmabegroting” in het leven geroepen. Vrijwel iedere fractie heeft een lid afgevaardigd. Namens GroenLinks/PE zit ik in deze werkgroep. Een belangrijk doel van de commissie is om de programmabegroting meer inzichtelijk te maken en er voor te zorgen dat de raadsleden veel beter de vinger aan de pols kunnen houden. Het gaat dan dus om het nader invullen van de controlerende taak van een raadslid. Zo stonden vandaag twee opzetjes van hoe de informatievoorziening zou kunnen worden ingevuld op de agenda. Hiervoor waren de programmaplannen “veiligheid” en “beheer openbare ruimte” uitgewerkt. Vooral het stuk over veiligheid was fraai uitgewerkt. Op deze wijze moet de raad bij grote projecten de vinger aan de pols kunnen houden. Dan moet de raad zich wel uitspreken over welke projecten gevolgd worden en wat we over deze projecten willen weten en in welke vorm. Immers je kunt niet alles controleren en eigenlijk moet je dat ook niet willen. Wat dat betreft geldt ook hier de 80/20 regel. Met 20% inspanning kun je toch 80% van de organisatie volgen. Criteria voor het bepalen van de te volgen projecten kunnen bijvoorbeeld zijn projecten met grote financiële gevolgen of politiek gevoelige projecten. Denk bij het eerste aan Ede-Oost en bij het tweede aan de invulling van de WMO.

Donderdag 30 november 2006

Vrijdag 01 december 2006
Per 10 december gaat de valleibus rijden tussen Wageningen en station Ede-Wageningen. Vandaar is er een snelle aansluiting op de trein naar Amersfoort. Deze middag waren raadsleden uitgenodigd om een proefrit te maken. Tijdens de rit kregen we informatie over het traject en over de bus. Zo blijkt de bus met een volle tank een actie radius van ongeveer 400 kilometer te hebben. Helemaal precies weet men het niet omdat dit niet gemeten is tijdens ritten dat de bus veel stopt en optrekt. En dit zal op het traject toch wel vaak gebeuren. Deze actie radius is aan de krappe kant als je een dag wil rijden met een volle tank. Wat het tanken betreft is er enige vooruitgang geboekt. Duurde dit nog niet zo lang geleden nog een kwartier, tegenwoordig is dit teruggebracht tot circa 8 minuten. De bus was erg ruim en reed heerlijk rustig. Op het traject moet nog wel het een en ander worden aangepast maar daar wordt ook hard aan gewerkt. Volgende week zaterdag 9 december is de officiële opening van het traject. Aansluitend was ik bij een informatieve bijeenkomst over het Edese water en rioolbeheer. In twee uur werden bijgepraat over het huidige waterplan en de maatregelen en financiering, de relatie tussen waterbeheer en klimaatwijziging en over de Europese kaderrichtlijn water. Na afloop werd het afvalconvenant ondertekend door wethouder van ’t Hoog van de gemeente Ede en de dijkgraaf de heer van de Langemheen van Waterschap Vallei & Eem. Iedere bezoeker kreeg het boek “een ongemakkelijke waarheid” van Al Gore over de klimaatverandering. Een mooie geste van de gemeente.

Vrijdag 1 december 2006

Vrijdag 01 december 2006
Vorige week belde mijn contactpersoon in Kernhem dat zij als een van de bezwaarmakers door de gemeente is uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over de stand van zaken rondom de nog te bouwen woningen aan de Braamberg. Op grond van de bezwaren heeft de gemeente samen met BAM vastgoed, de projectontwikkelaar, de oorspronkelijke plannen aangepast. Deze middag werden deze nieuwe plannen toegelicht. Ik heb toegezegd om mee te kijken naar de plannen. Er was op veel punten tegemoetgekomen aan de bezwaren. Jammer dat het zo gewenste trottoir geen deel uitmaakt van de nieuwe plannen. Maar de gemeente was bereid om hier opnieuw naar te kijken. Al met al wel leerzaam voor mij om te zien hoe dit soort informatieprocessen werken.

Archief



Rubrieken