Eric Leltz  RSS feed    

Pechtold heeft het moeilijk

Dinsdag 04 maart 2014

normaalcurve

"Pechtold heeft het moeilijk" kopte de krant van wakker Nederland, de Telegraaf, onlangs. Ik dacht dat het sloeg op zijn rol als lakei van het VVD/PvdA kabinet maar het bleek te gaan om een campagne bezoek aan Ede. Daar op het marktplein liep Pechtold met de plaatselijke D66 lijsttrekker toen ze nietsvermoedend een man tegen het lijf liepen waarmee geen land te bezeilen viel. Alle bekende clichés kwamen langs "zakkenvullers", "jullie luisteren niet" en natuurlijk "van onze centen". Pechtold probeerde de situatie nog te redden met "wat doet u nu vervelend" en "ik voel overal agressie". Ook de plaatselijke lijstrekker Salim probeerde het maar dat werd door de man opzij geschoven "met jou praat ik niet want jij vertelt toch alleen maar onzin". Overigens iets later zei dezelfde man dat hij Salim niet kende. Pechtold probeerde bewonderenswaardig lang toch nog in gesprek te komen en de lijsttrekker was niet te beroerd om zijn privé adres af te geven zodat de man daar naar toe kon om naar ik aanneem in alle rust te spreken.

Ik zou allang zijn afgehaakt maar Pechtold en Salim lieten zien over doorzettingsvermogen te beschikken. Maar ze lieten ook zien de "wet van weerstand" niet te hanteren. Die wet zegt dat wat je ook doet, 10% voor is, 10% tegen en 80% nog te beïnvloeden is. Die 10% voor zijn de mensen die zelfs om 12 uur 's-nachts voor de winkel staan om de nieuwe CD van bijvoorbeeld Marco Borsato te kopen terwijl diezelfde CD een paar uur later zo uit de schappen kan worden gekocht. Die mensen willen, al is het maar voor even, bij een selecte groep horen. Deze man hoorde duidelijk bij de 10% die niet willen. Daar hoef je dan ook geen energie in te stoppen. Deze groep gelooft alleen in het eigen gelijk en laat zich moeilijk overtuigen. En zeker niet door een, per definitie, niet onpartijdige lijsttrekker.

De energie en tijd die je uitspaart door deze groep links te laten liggen, kun je beter aan de 80% van de mensen besteden die nog wel te beïnvloeden zijn.

Een gemiste kans

Zondag 17 november 2013

eric leltz

In de politiek zijn de oplossingen van vandaag heel vaak de problemen van morgen. Dit komt omdat er een aantal krachten in onze samenleving spelen die elkaar versterken maar die we niet in samenhang bezien. Deze krachten spelen op demografisch, economisch, sociaal, technologisch, ecologisch en politiek gebied. Twee voorbeelden:

  • Een kracht komt van de centrale overheid die "top down" steeds meer taken overdraagt aan het middenveld. In dit middenveld spelen gemeentes maar ook bijvoorbeeld wooncorporaties en scholengemeenschappen een belangrijke rol.
  • Een andere kracht komt juist "bottom up". Die komt van de inwoners die elkaar vinden in initiatieven om gezamenlijk bijvoorbeeld een moestuin te onderhouden of energie in te kopen. Door de emancipatiegolf, de individualisering en een hoger opleidingsniveau, heeft deze burgerparticipatie een vorm gekregen waar het middenveld niet altijd goed mee kan omgaan. De excessen in datzelfde middenveld zoals overdreven declaratiegedrag en het toekennen van exorbitante bonussen laten weliswaar perfect zien dat het middenveld heel goed voor zichzelf kan zorgen maar het draagt niet bij tot begrip voor datzelfde middenveld. Laat staan tot respect. Dit versterkt het gevoel van "we zoeken het zelf wel uit".

En dan heb ik het nog maar niet over de rol van Informatie en communicatie technologie (ICT) waardoor mensen en dingen steeds meer naar elkaar toegroeien en de onderlinge communicatie wezenlijk gaat veranderen.

Al deze krachten samen leiden tot ongekende mogelijkheden waardoor de maatschappij en de wijze waarop wij met elkaar omgaan, indringend verandert. We staan door deze veranderingen aan het begin van een enorme transitie. Deze transitie zorgt voor een andere maatschappelijke ordening waarbij de kans klein is dat de rol van een politieke partij en de binding van mensen met elkaar en dus met de maatschappij, op dezelfde wijze wordt ingevuld als al decennia lang wordt gedaan.

Op 19 maart 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Alle partijen zijn nu druk met het vaststellen van hun programma's. Hierbij is vast wel weer heel goed gekeken naar de wereld van vandaag. De kortademigheid staat een lange termijn visie ook in de weg. Een gemiste kans. De samenleving verandert in rap tempo maar de politiek kijkt niet verder dan vandaag.

Boodschappenlijstje

Dinsdag 01 oktober 2013

eric leltz

Dit schreef ik begin van dit jaar. Inmiddels is Ede fairtradegemeente. Dat kan al van het lijstje.

Begin volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen en daarom zullen dit jaar alle partijen druk zijn met de voorbereiding. De meest omvangrijke "klussen" zijn dan het selecteren van geschikte kandidaten en het samenstellen van het verkiezingsprogramma. En zoals het bij een gerespecteerd partij hoort, zal dit programma een evenwichtig geheel zijn waar het hele palet van activiteiten die de gemeente uitvoert langs de meetlat wordt gelegd. En overal wordt een zegje over gedaan. Vervolgens mogen de leden er in de algemene ledenvergadering (als die er nog is!) nog hun plasje over doen en komt er een mooi kaftje omheen en kan de activiteit "schrijven verkiezingsprogramma" ook weer van het actielijstje van het bestuur worden geschrapt. Niet dat het programma ooit wordt gelezen. Ja, hooguit door een door de wol geverfde fractievoorzitter van een andere partij in de aanloop van de verkiezingsdebatten.

Zou het niet mooier zijn als het programma gewoon bestond uit een eenvoudig lijstje van zaken waar de partij de komende periode voor gaat zorgen? En hoewel we allemaal de ambitie hebben van een deelneemster aan de paralympics, hoeft dit lijstje niet lang te zijn. Hooguit een A4-tje. Op mijn lijstje zou zeker prijken:

  • Vuurwerk vrije gemeente
  • Fairtrade gemeente
  • Vleesvrije vrijdag
  • Oprichten stadsboerderij
  • Regelluwe en regelvrije zone's
  • Geen (semi) ambtenaar boven de "van der Knaap" norm
  • Aanzet om in 2025 CO2 neutrale gemeente te zijn

Welke partij en welke programmacommissie heeft het lef om een dergelijk lijstje op te stellen?

Boodschappenlijst

Woensdag 09 januari 2013

eric leltz

Begin volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen en daarom zullen dit jaar alle partijen druk zijn met de voorbereiding. De meest omvangrijke "klussen" zijn dan het selecteren van geschikte kandidaten en het samenstellen van het verkiezingsprogramma. En zoals het bij een gerespecteerd partij hoort, zal dit programma een evenwichtig geheel zijn waar het hele palet van activiteiten die de gemeente uitvoert langs de meetlat wordt gelegd. En overal wordt een zegje over gedaan. Vervolgens mogen de leden er in de algemene ledenvergadering (als die er nog is!) nog hun plasje over doen en komt er een mooi kaftje omheen en kan de activiteit "schrijven verkiezingsprogramma" ook weer van het actielijstje van het bestuur worden geschrapt. Niet dat het programma ooit wordt gelezen. Ja, hooguit door een door de wol geverfde fractievoorzitter van een andere partij in de aanloop van de verkiezingsdebatten.

Zou het niet mooier zijn als het programma gewoon bestond uit een eenvoudig lijstje van zaken waar de partij de komende periode voor gaat zorgen? En hoewel we allemaal de ambitie hebben van een deelneemster aan de paralympics, hoeft dit lijstje niet lang te zijn. Hooguit een A4-tje. Op mijn lijstje zou zeker prijken: Vuurwerk vrije gemeente Fairtrade gemeente Vleesvrije vrijdag Oprichten stadsboerderij Regelluwe en regelvrije zone's Geen (semi) ambtenaar boven de "van der Knaap" norm Aanzet om in 2025 CO2 neutrale gemeente te zijn Welke partij en welke programmacommissie heeft het lef om een dergelijk lijstje op te stellen?

Archief



Rubrieken