Eric Leltz  RSS feed    

Zorgen over de gemeentelijke dienstverlening

Donderdag 08 januari 2009

De fracties van GroenLinks/PE, D66 en Gemeentebelangen maken zich ernstige zorgen over de digitale dienstverlening van de gemeente Ede aan haar inwoners en bedrijven.

apestaartje

Het lag in de bedoeling dat edese inwoners en bedrijven vanaf medio 2008 vanuit huis of kantoor diensten zouden kunnen regelen zoals: 

  • het verkrijgen van een uittreksel Burgerlijke stand
  • het verkrijgen van een uittreksel Gemeentelijke Basis Administratie (GBA)
  • het regelen van een verhuizing binnen de gemeente grenzen
  • het maken van een afspraak voor bepaalde (balie-)diensten
  • het melden van gebreken in de openbare ruimte
  • alle activiteiten rond de WOZ

De eerste vier diensten zouden al vanaf april 2008 beschikbaar zijn. Tot op heden is dat echter niet gelukt omdat de leverancier geen werkende programmatuur kan leveren. Vanaf maart 2008 zijn meerdere ingebrekestellingen aan de leverancier verzonden en zijn vele gesprekken gevoerd om uit de impasse te geraken. Echter zonder resultaat met als gevolg dat de beoogde verbetering van de dienstverlening uitblijft. Daarom heeft de gemeente besloten om afscheid te nemen van de leverancier. Juristen zijn nu bezig met de afwikkeling waarbij van edese zijde een claim ligt van circa € 600.000,-. Maar naast de financiële zorgen is het de vraag wat er nog overblijft van de ambitie van de gemeente Ede om haar burgers en bedrijven vanuit huis of kantoor digitale diensten te laten uitvoeren.

De fracties van GroenLinks/PE, D66 en Gemeentebelangen hebben daarom vandaag hierover de volgende vragen gesteld:   

  1. Wat zijn de financiële gevolgen voor de gemeente Ede, nu de invoering van de Midoffice Suite dreigt te mislukken dan wel ernstig zal vertragen?
  2. Welke stappen neemt u om het gestrande schip weer vlot te trekken?
  3. Wanneer gaat u, in het kader van uw actieve informatieplicht, de gemeenteraad informeren over de ontstane situatie?
  4. Wat betekent deze vertraging voor de inwoners van de gemeente Ede?
  5. Welke werkwijze gaat u de komende jaren volgen, opdat de afspraken die vastgelegd zijn in uw raadsvoorstel uit 2007, alsnog gerealiseerd kunnen worden?

Uitstel sloop flats aan de Langenhorst

Donderdag 04 september 2008

veldhuizen

Gisteren ontvingen we een persbericht van wooncorperatie Woonstede dat de sloop van de flats aan de Langenhorst zal worden uitgesteld tot 2015! Als reden werden opgevoerd “druk op de woningmarkt” en “toenemende financiële risico’s” door ondermeer een stijging van de bouwkosten. Hoe waar ook, het lijken me geen nieuwe redenen die plotseling uit de lucht komen vallen. Sterker, een directie die de markt goed kent had dit in de oorspronkelijke plannen meegewogen. Mijn fractie maakt zich al een tijdje zorgen over de regie voering bij grote projecten en de gevolgen die dit heeft in de uitvoering. Om die reden hebben we vandaag de volgende raadsvragen gesteld:

  1. Wat zijn de gevolgen voor de prestatieafspraken met Woonstede?
  2. Wat zijn de gevolgen van deze beslissing voor herstructurering proces in Veldhuizen?
  3. Bewoners van de wijk Veldhuizen waren hoopvol gestemd over de sanering c.q. veranderingen in de wijk. Bovendien zijn er bewoners die rekenen op uitvoering van het sociaal plan. Uitstel van de plannen en het niet in werking treden van het sociaal plan zal voor veel bewoners een klap in het gezicht zijn. Zeker in samenhang met de recente verontrustende berichten uit de wijk. Wat is uw mening hierover?
  4. Bent u het met ons eens dat de redenen voor uitstel “druk op de woningmarkt” en “toenemende financiële risico’s” ook al in een eerder stadium onderkend hadden kunnen worden als je enige zicht hebt op de bewegingen in de (mondiale) markt? Zo nee, waarom niet.
  5. Welke gevolgen heeft uitstel voor andere bouwprojecten bijvoorbeeld in de Uitvindersbuurt?

In de avond ben ik bij een bijeenkomst over de plannen voor de kop van de Parkweg geweest. De projectontwikkelaar vertelde over de obstakels die hij tegenkomt om de zaak op te knappen. Zijn plannen om de zaak exploitabel te maken en de plannen van de gemeente lopen te ver uiteen. Hoewel er toezeggingen van de wethouder zijn dat er snel kan worden begonnen worden de plannen elders in de gemeentelijke organisatie volgens de ontwikkelaar gedwarsboomd. De projectontwikkelaar is al vanaf 2003 bezig met zijn plannen en voor zijn gevoel nog geen stap verder. Zo worden in zijn ogen de stedenbouwkundige eisen door de gemeente steeds bijgesteld. De kop van de Parkweg lijkt wel een stiefkind van de gemeente. Het probleem zit hierin dat de gemeente een aantal woningen wil laten staan en de nieuwe gebouwen minder hoog wil hebben dan de ontwikkelaar nodig heeft om de zaak financieel te dekken. Al met al een lastige zaak. Toch maar eens aan de orde stellen want nu zit de zaak duidelijk in een impasse.

Raadsvragen over de bredeschool in Bennekom

Woensdag 12 maart 2008

We zijn binnen de fractie al een tijdje bezig met de bredeschool in Bennekom. We hebben veel vraagtekens bij de ontwikkelingen daar. Die gaan over de geluidsnormen, de luchtkwaliteit buiten maar ook in de school en over de bouwkosten. We hebben in de fractie besloten om hier raadsvragen over te stellen en vandaag heb ik hier samen met fractievolger Bart de laatste hand aan gelegd. Vandaag zijn de vragen verstuurd naar het college. De raadsvragen zijn op de site van GroenLinks/PE te vinden onder het kopje “raadsvragen”.

Subsidie voor zonnepanelen

Maandag 04 februari 2008

Deze week is er donderdag een raadsvergadering. Dus vandaag stond het fractieoverleg in het teken hiervan. Niet echt een ingewikkelde agenda. De meeste punten zijn al uitgebreid aan de orde gekomen in de commissievergaderingen van afgelopen maand. We zullen bij twee onderwerpen nog het woord voeren: over de Spoorzone Ede oost en de nota “Meetellen en meedoen” over participatie en integratie. Ik hoorde dat de motie van D66 over de integriteit van de burgemeester niet zal worden ingebracht. Natuurlijk is het beter zo maar het valt me ook wel een beetje tegen van D66. Ik had om met de woorden van fractievoorzitter van Dalen van D66 te spreken “wel een rechte rug van hen verwacht”. Eerst met veel bombarie in de raadsvergadering waar de nieuwe burgemeester wordt geïnstalleerd en in aanwezigheid van al zijn gasten een motie indienen en nu hierop terugkomen. Had je dan niet eerst kunnen c.q. moeten nadenken?. Maar zo’n vraag moet je natuurlijk niet stellen. In de politiek heet het gewoon voortschrijdend inzicht waardoor de motie nu niet wordt ingediend. Tja. Een veel leuker en belangrijker onderwerp heb ik in de pauze met Alexander Vos de Wael van de VVD besproken. Het ministerie van Economische zaken maakt ernst met de duurzaamheid. Hiervoor zijn een aantal subsidieregelingen in het leven geroepen. Onder andere voor het gebruik van zonnepanelen. We willen dat het college hier op inspeelt door bij de nieuwbouw in Kernhem B en Ede oost de daken standaard te voorzien van zonnecollectoren of tenminste met de mogelijkheid om deze collectoren eenvoudig te bevestigen. Daarom hebben we hier raadsvragen over gesteld.

Archief



Rubrieken