Eric Leltz  RSS feed    

The Beatles in Holland

Dinsdag 10 september 2024

Eric Leltz
Begin juni was het 60 jaar geleden dat the Beatles in het land waren voor drie optredens. Een in de studio voor televisie én twee in de veilinghal van Blokker. En the Beatles dat zijn natuurlijk John, Paul, George en Ringo, alleen Ringo was er niet bij, Hij lag in het ziekenhuis met ontstoken amandelen. Zijn vervanger was Jimmie Nicol.

Vrijdag 5 juni 1964

Op vrijdagmiddag 5 juni 1964 iets over 13 uur kwam de groep aan op Schiphol. Ze werden ontvangen met bloemen van grondstewardessen, door vier meisjes in Volendams kostuum én door een krijsende menigte. The Beatles werden meteen na aankomst naar een veel te kleine persruimte gedirigeerd waar de journalisten een paar vragen konden stellen. Die vragen werden gesteld in steenkoolengels en er was niet echt sprake van een diepte-interview met vragen als “Your records have been selling well for so long. How long do you think you can keep that up?”. Waarop John rustig antwoordt “We get asked that every day everywhere we go. We haven’t got a clue”. En op de vraag “Wat gaan jullie doen als de populariteit is afgenomen?”, is het antwoord “zwemmen”. Na het interview ging het in twee gehuurde Chevrolets richting het Doelen hotel in Amsterdam. Dat hotel was overigens de vierde keus na het Hilton hotel, het Apollo hotel en het Amstelhotel. Die hotels hadden geen zin in the Beatles omdat ze bang waren voor te veel toestanden, lees het kort en klein slaan van hotelkamers. Beatlemania was nog echt een nieuw fenomeen. 

Veel tijd hadden the Beatles niet in het hotel want ze moesten ‘s-middags in gebouw Treslong in Hillegom zijn voor de repetities van een televisieopname en aansluitend in de vroege avond voor de opname. Het was geen live uitzending. De productie werd op maandag 8 juni 1964 door de VARA uitgezonden. 

De groep ontving voor hun tv-optreden bestaande uit een interview en het playbacken van zes liedjes, 4500 gulden. Het publiek in de studio bestond voornamelijk uit VARA-personeel, hun kinderen of artiesten uit de VARA stal zoals Wim Kan, Corry Vonk en Rudi Carell. 

Het interview had een aparte vorm. Presentator Herman Stok zat met het publiek in de ruimte waar ook het optreden plaats zou vinden. The Beatles zelf zaten met Berend Boudewijn in een aangrenzende ruimte. Aanwezigen konden aan Herman de vragen stellen en Boudewijn vertaalde dit dan voor John, Paul, George of Jimmie. De latere presentatrice Marga van Praag vroeg bijvoorbeeld wie hun sokken stopt onderweg. Dat werd door Berend Boudewijn vertaald als “Who mends your stockings when you’re on yourney”. George begreep de vraag eerst niet: ‘stockings?”, maar Paul begreep het wel “oh socks’. Toen kon George alsnog antwoorden: “We don’t, we just have ‘em washed’. Berend Boudewijn probeerde het nog even “No holes?” Waarop George antwoordde: “No nylon”. En of de Beatles aan sport doen vroeg een ander. George en Paul proberen nog serieus een antwoord te geven met “swimming, fishing and cycling” maar Jimmie doet niet aan sport want “Sports make me ill”. John sloot zich hierbij lachend aan en schudde daarna Jimmie uitbundig de hand. Het was tijd voor het optreden. Dat bestond uit het playbacken van de nummers ‘She loves you’, ‘All my loving’, Twist and shout’, ‘Roll over Beethoven’, ‘Long tall Sally’ én ‘Can’t buy me love’. Bij het laatste nummer zaten de meeste bezoekers allang niet meer op hun stoelen maar dansten tussen Paul, George en John, die helemaal waren vergeten dat ze moesten playbacken. Jimmie zag het allemaal aan, veilig op een verhoging achter zijn drumstel. 

Na het optreden ging het weer terug naar het Doelen hotel in Amsterdam. Daar volgde nog een balkonscene met gillende jongeren op straat, en zat de eerste dag van het bezoek van the Beatles aan Nederland er op.

Zaterdag 6 juni 1964

The Beatles konden uitslapen want die zaterdag begon pas om 12 uur met een rondvaart. Een boot van rederij Bergmann haalde the Beatles op bij hun hotel. Die boot was de Jan van Galen, dat was de enige beschikbare rondvaartboot met open dak én open achterdek. Omdat de rondvaart inclusief route was aangekondigd in de pers, stond het publiek rijen dik langs de kant en op bruggen. Op de boot zaten naast the Beatles ook journalisten, fotografen en ieder die vond dat ie een rol speelde in de net ontdekte jongerencultuur. Vanaf de kant doken jongeren het water in en probeerden zo aan boord te komen. Tevergeefs natuurlijk. Onderweg ook spandoeken zoals een met de tekst ‘Ringo quick recover’. En er werd rechtstreeks verslag gedaan van de rondvaart in het VARA radioprogramma ‘Z.O.’.

Rond 14 uur was de groep weer terug bij het hotel. Maar ze hadden haast want het eerste concert in Blokker stond om 16 uur gepland. Dus ging het in de twee Amerikaanse auto’s snel richting Blokker.

De twee optredens werden omlijst met een voorprogramma van Nederlandse artiesten. Het woord ‘misprogrammering’ kenden we toen nog niet dus stonden bijvoorbeeld de Fancy Five, het Kwintet Dominique, Karin Kent, Ciska Peters én Herman van Keeken keurig in het voorprogramma. In de middag was het heel jonge publiek nog geduldig maar ‘s-avonds was dat minder en werd de muziek uit het voorprogramma overstemd door boe-geroep. Het publiek was bij het optreden van The Beatles uitzinnig en gilde, krijste en stond op van de geïmproviseerde tribune van groente- én sinaasappelkistjes. Heel vaag boven het geluid uit hoorde je iemand “Wilt u allemaal weer gaan zitten alstublieft” roepen. Als iemand het al hoorde, daar werd natuurlijk niet naar geluisterd. 

Zowel in de middag als in de avond werd dezelfde setlist van acht nummers gebruikt:

  1. I saw her standing there 
  2. All my loving
  3. I want to hold your hand
  4. She loves you
  5. Twist and shout
  6. Long tall Sally
  7. Roll over Beethoven
  8. Can't buy me love 

The Beatles kregen 40.000 gulden voor hun twee optredens. Na 25 minuten was het avondoptreden alweer voorbij en reed de groep weer naar het hotel in Amsterdam.

Zondag 7 juni 1964

De dag van vertrek was aangebroken en kon de rust weer terugkeren in het land. De groep vertrok om 10.15 uur vanuit het hotel naar Schiphol. Daar ging het richting Londen Heathrow. Dat was slechts een tussenstop want de groep werd op 9 juni 1964 alweer op een Hongkongs podium verwacht. Daarna ging het naar Australië waar de inmiddels herstelde Ringo zich bij de groep voegde en Jimmie Nicol weer terugkeerde in de anonimiteit. Hij heeft daarna The Beatles nooit meer ontmoet. 

The Beatles waren begin juni 1964 slechts 46 en een half uur in het land, maar voor menig jongere begon daarmee de jongerencultuur van de jaren 60. Wat herinner jij je nog van Beatlemania?



Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

Archief



Rubrieken