Eric Leltz  RSS feed    

Regie

Maandag 21 december 2015

eric leltz

Afgelopen week kreeg de Bossche wethouder van Son een jobstijding. Vanzelfsprekend is dit vreselijk nieuws dat je het liefst met familie en vrienden wil verwerken. Maar een bestuurder van een stad is wel een publiek figuur die in een (figuurlijk) glazen huis woont. Dan hoort er gecommuniceerd te worden: in goede en in slechte tijden. De wethouder hoeft dit natuurlijk niet zelf te doen, dat kan B&W samen met de communicatieafdeling heel goed voor haar rekening nemen. Maar daar ging het mis: de communicatie vanuit het stadhuis was niet adequaat en wat potsierlijk.

De gemeente 's-Hertogenbosch streeft naar maximale transparantie. Dat was wat ik recent hoorde bij een bijeenkomst over de social media aanpak van de gemeente. Maar in het naar buiten brengen van de ziekte van de wethouder was het te lang stil. En als je stil bent geef je de regie uit handen en gaan verhalen een eigen leven leiden. Het Brabants Dagblad, naar eigen zeggen ingelicht door de wethouder zelf, kwam dan ook met het verhaal dat er druk zou zijn uitgeoefend op de wethouder om het slechte nieuws snel naar buiten te brengen. Een officiële reactie van de burgemeester, voorzitter van het college van B&W, bleef aanvankelijk uit. De overige wethouders kwamen wel met een (eigen) communiqué waarin ze aangaven dat "de werkelijkheid geheel anders is" dan de berichtgeving van de krant. En daar reageerde de zieke wethouder dan weer op. Uiteindelijk kwam er op donderdag wel een officiële verklaring vanuit het gemeentehuis. Zo werd de onduidelijkheid gevoed, kreeg het proces en niet de inhoud alle aandacht en werden nieuwe vragen opgeroepen:

  • Is er inderdaad door de burgemeester druk uitgeoefend op de zieke wethouder?
  • En zo ja, waarom dan?
  • Heeft dit dan ook iets te maken met de wat impulsieve manier van communiceren van de wethouder waardoor hij af en toe iets weg heeft van een 'ongeleid projectiel'?
  • Waarom komen de wethouders met een eigen communiqué en spreken ze dus niet namens B&W, dus inclusief de burgemeester?
  • Hoe zit het met de verdeling van taken van de wethouder?
  • Wat betekent het 'tijdelijk neer leggen van de werkzaamheden' gezien het naar buiten gebrachte ziektebeeld van de wethouder?

Het adagium 'stil zitten als je geschoren wordt want anders vestig je alleen maar meer aandacht op de zaak' is iets uit de traditionele communicatieleer. Dat hoort bij een verkokerde, hiërarchische maar ook verouderde wereld. In een nieuwe wereld, een wereld van Internet en social media en een maatschappelijk roep om transparantie, kun je maar beter direct naar buiten treden zodat je de regie naar je toe trekt en ongewenste verhalen kunt beperken of zelfs voorkomen.

Door haar weifelend optreden heeft de bestuurlijke elite van 's-Hertogenbosch een kans laten liggen. Ze lijkt nu haar publieke verantwoordelijkheid niet te erkennen of daarvoor weg te lopen. Hierdoor ontstaat het beeld van een naar binnen gericht bestuur waar alleen mensen die tot de "inner circle" behoren er toe doen. Dat wordt versterkt door een reconstructie in het Brabants Dagblad van zaterdag waar geput wordt uit sms berichten, telefoongesprekken en mailwisselingen tussen de bestuurders. Door op tijd een toelichting te geven had B&W veel onduidelijkheid kunnen voorkomen.

Reacties



Willem
Een hele slechte beurt voor de gemeente. Ik denk wel dat de wethoider hier een vreemde rol in heeft gespeeld: eerst de krant bellen en vervolgens tijd vragen om je familie in te lichten. Wat ook al vreemd is want ze weten toch dat hij al een tijd bij de specialist loopt. De burgemeester wist natuurlijk dat nu de krant op de hoogte is het bericht ieder moment naar buiten kon komen. Vandaar denk ik de druk die is uitgeoefend op de wethouder. Maar goed, hier valt nog wel een les uit te leren voor de gemeente.
Eva de Roode
Het domste dat een bestuurder kan doen is zwijgen. Als er goed nieuws is, is Rombouts er als de kippen bij om dit te verkondigen. Bij slecht nieuws zwijgt hij in alle talen en bewijst Den Bosch daarmee een slechte dienst. Zie bijvoorbeeld het negatief bericht van RTL. Rombouts zit daar alleen voor zijn eigen feestje en krijgt het voor elkaar om zijn ambtsperiode niet af te maken maar wel het Jeroen Bosch jaar nog even mee te pikken en onder tussen ook nog in de eerste kamer bij te verdienen. En de gemeenteraad vindt het allemaal maar goed.

Groetjes
Hassan
Mooi en duidelijk geschreven en goede vragen. Waarom hoor ik dit soort geluiden niet uit de mond van gekozen politici? Of raken die meteen na de verkiezingen al besmet met de bestuurlijke arrogantie van Den Bosch? Dat zou zomaar kunnen gezien de manier waarop ze Rombouts zonder kritische vragen laten bijverdienen in Den Haag.


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

Archief



Rubrieken