Eric Leltz  RSS feed    

Opkomst

Woensdag 17 september 2014

eric leltz

Op 19 november aanstaande zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Den Bosch. De gemeente heeft een wedstrijd uitgeschreven om de opkomst te bevorderen. Hier hebben 39 inwoners op gereageerd met in totaal 50 ideeën. Het resultaat laat veel voor de hand liggende ideeën zien zoals stemmen in aparte locaties, een Facebook pagina en sandwichmannen die door winkelcentra lopen.

Wat dat betreft had de gemeente beter eerst kunnen “gluren bij de buren”. Een zoekopdracht op Internet had al snel een groslijst van ideeën opgeleverd waar andere gemeente al mee hebben geëxperimenteerd. Dan hadden de inzenders hier op kunnen voortborduren en was wellicht de kwaliteit van de inzendingen hoger en het “out of the box” gehalte groter geweest. De inzendingen focussen nu erg op kwantiteit, het verhogen van het aantal stemmers. Dit met de gedachte dat hoe meer mensen stemmen hoe beter dit is voor het democratisch proces. Dit is nog maar de vraag. Lees het maar na in de onderzoeken die hiernaar zijn gedaan in landen waar opkomstplicht is. Om de kwaliteit te verhogen is het beter om mensen te laten verlangen. “Wie wil dat mensen boten bouwen moet ze laten verlangen naar de zee” zei de schrijver van “De kleine prins” Antoine de Saint-Exupéry al. Dan zou je mensen dus moeten verleiden om de lokale programma’s door te nemen zodat ze, gefundeerd en met liefde, hun stemkeuze willen maken.

Het winnende idee is een inktpotje. Daar wordt meteen veel van verwacht. Teveel lijkt me omdat mensen toch wat terugdeinzen voor inkt. Het inktpotje is een kopie van het stemmen in minder ontwikkelde democratieën. Daar wordt na het stemmen de vinger in de inkt (of verf) gedoopt als teken dat je al hebt gestemd. Dit om dubbelstemmen te voorkomen. In Amerika wordt soms een variant gebruikt. Je ontvangt na het stemmen een sticker met de tekst “I voted”. Hier kan dan aan gekoppeld worden dat je met de sticker een kop koffie kunt halen bij een restaurant.

eric leltz

De opkomst wordt fors verhoogd als er in de gemeente duidelijk onderscheidende zaken spelen die commotie en emotie te weeg brengen. Het woord emotie betekent dan ook letterlijk “iets wat je aanzet tot bewegen”. Zo’n sfeer van urgentie creëren waarbij ieder voelt dat stemmen er toe doet is helaas niet altijd mogelijk. En het gevaar is ook dat de gemeentepolitiek wordt verengd tot het issue dat speelt. Bijvoorbeeld het wel of niet aanleggen van een weg. Goed werkt ook persoonlijke benadering. Dit kan met social media zoals email, facebook en ook sms, heel goed. Deze media kunnen ook worden gebruikt om de uitslag terug te koppelen en om te bedanken. Onder social media valt ook het laten ontwerpen van een verkiezingsgame die als ‘app’ kan worden gedownload. Dit zou een mooie en uitdagende opdracht zijn voor een van de (hoge)scholen in Den Bosch. Onder persoonlijke benadering valt ook canvassen, het langs de deur gaan in wijken. Doe dit dan met meer of minder bekende Bosschenaren. Denk dan aan de burgemeester maar ook aan sporters. Dit kunnen ook zeer lokale “beroemdheden” zijn als het maar aansprekende figuren zijn met enige autoriteit in de wijk of buurt. Ook helpt het door de groep “niet stemmers” apart te benaderen en dus niet te zien als één homogene groep. Iedere groep leeft in een andere sociale omgeving. Deze groepen kunnen worden benaderd via maatschappelijke organisaties: welzijnswerk, scholen, jongerenorganisaties, kunstenaarscollectief en ouderenorganisaties. Op scholen kun je bijvoorbeeld schaduwverkiezingen organiseren zodat jongeren zich kunnen warmlopen.

Tot slot, de jury bestond uit 3 personen waarvan 2 raadsleden. Een beetje ongelukkig want laat de gemeenteraad nu juist de instantie zijn die de kiezer de laatste jaren onvoldoende naar de stembus kon verleiden. Vandaar dat er dus een wedstrijd moest worden georganiseerd.

Reacties



Daan van der Weerde
Vandaag stond een bericht met een gelijke strekking in het Brabants Dagblad. Ook daar werd niet veel verwacht van de inspanningen om meer stemmers te krijgen. Jij geeft leuke tips maar ik zie de burgemeester nog niet snel huis aan huis aankondigen dat er verkiezingen zijn. Ik zag ook dat jij op de lijst voor de gemeenteraad staat. Succes. Ze kunnen wel nieuw bloed gebruiken. Ook jouw partij trouwens. Ze kletsen maar een beetje mee maar zijn nauwelijks kritisch. Ze mogen blij zijn met jou want je hebt een oplettende kritsche houding.
Eva Landshoorn
Nou Daan je bent wel naïef hoor. Als Eric Leltz niet zorgt dat hij voorkeursstemmen krijgt komt hij niet in de raad. Ten eerste omdat groenlinks never nooit 7 zetels haalt en ten tweede omdat het een klef clubje is waar ze kritisch mensen "zum kotschen" vinden. Heb je de afgelopen 4 jaar gezien hoe ze daar met elkaar omgaan? Nou dan weet je al genoeg. Ik wil Eric Leltz wel een laar tips geven hoor hoe hij aan voorkeursstemmen kan komen.
Eric Leltz
Dag Daan,

Dank voor jouw mooie woorden. Ik waardeer jouw steun.

Eric
Eric.leltz@hu.nl
Dag Eva,

Gisteren heb ik een blog gepost over voorkeursstemmen. Ik kom nog met een blog over een "handboek voorkeursstemmen". Dus jouw tips zijn welkom. Ik kan ze wventueel in dit blog verwerken.

Groet van Eric


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

Archief



Rubrieken