Eric Leltz  RSS feed    

Besturen in verkiezingstijd

Zondag 27 november 2016

Eric Leltz

De kandidatenlijst van GroenLinks is bekend. Je hoeft om er op te staan niet blank, hoogopgeleid, vriendje van of uit de Randstad te komen, maar het helpt zo te zien wel.

Dat 'ons kent ons' is goed voor een snelle teamvorming, je weet wat je aan elkaar hebt waardoor je rechtstreeks van de 'forming' naar de 'performing' fase kan. De tussenliggende fasen uit de theorie van groepsvorming, 'storming' en 'norming', kunnen worden overgeslagen. Dit past in de flow van de gewenste 'beweging' waar geen tijd te verliezen is.

Maar deze snelheid kan ook tegenwerken. Het gevaar is dat er een cultuur ontstaat waarin, om de lieve vrede te bewaren, niet al te kritisch op elkaar wordt gereageerd. Deze 'groupthink' kan worden bestreden door tegenkracht te organiseren. Ik schreef hier in juni 2015 een blog over. 

Liesbeth van Tongeren behoort kennelijk niet meer tot de 'inner circle'. Na 6 jaar Kamerlidmaatschap is zij door de kandidatencommissie niet goed genoeg bevonden om op de kandidatenlijst te staan. En dat terwijl er volgens van Tongeren niet een keer een signaal is afgegeven dat zij niet goed functioneert. Zelfs een plek op een onverkiesbare plaats is haar niet gegund. Was dit wel zo dan hadden de leden tenminste nog de kans om haar op een verkiesbare plaats te stemmen. Nu zij niet op de lijst staat is dat welhaast onmogelijk. Het is allemaal niet echt chique van de commissie en ook niet van het bestuur van GroenLinks. Dit bestuur kan immers altijd wijzigingen aanbrengen in de lijst voordat deze ter (in)stemming naar de leden gaat. Het bestuur neemt hiermee een risico. Van Tongeren kreeg met haar derde plaats op de kandidatenlijst van de vorige verkiezingen meer voorkeursstemmen (10205) dan de nummers 2 (van Ojik, 4639) en 4 (Klaver, 3351) bij elkaar en is door haar inzet populair onder de leden.

Niets wijst er op dat dit bestuur bezig is met 'damage control' anders dan afdelingsbesturen die een steunbetuiging uitspreken voor Liesbeth van Tongeren er op te wijzen dat dit niet de bedoeling is. Maar als het bestuur niet snel de onrust binnen de partij wegneemt, kan dit wel eens vervelend gaan doorwerken. En daar mag het bestuur dan volledig op worden aangesproken.

Reacties



Monique
Goed verwoord. En je blijft nog netjes want het is schandalig hoe GroenLinks omgaat met iemand die in de 2de kamer enorm haar best heeft gedaan. Er gaat gedoe komen en dat het juist voorkomen moeten worden. Triest, maar GroenLinks leert het kennelijk nooit.
Freek van de Marel
GroenLinks is en blijft een grachtengordel partij. Wat dat betreft is er niets veranderd. Veel kiezers zullen dan ook uiteindelijk voor een andere partij kiezen omdat de belangen niet goed dus te eenzijdig worden vertegenwoordigd. Daar is de partij blind voor in de euforie bij een klein deel.
Janny
Zo kennen we de linkse politiek weer. Asociaal omgaan door een elite met mensen die niet tot het clubje behoren. En daarachter veel noeste werkers.
Richard
Opvallend veel wethouders op de lijst. Lui die amper 2 jaar terug aan een ambtsperiode zijn begonnen in een gemeente kijken nu al weer uit naar een nieuwe baan. Het zijn baantjesjagers die er puur voor zichzelf zitten in plaats voor het algemeen belang. En in de inner cirkel wordt dat geaccepteerd. Gelukkig zal de kiezer dit egoïstische gedrag keurig afstraffen. Daar ben ik van overtuigd. Verder helemaal eens met jouw analyse en succes voor mevrouw van Tongeren.
Ans
De oude communistische reflex komt weer boven bij GroenLinks: Oekazes naar de afdelingen dat ze vooral hun mond moeten houden. Inderdaad kunnen ze wel een lesje damage control gebruiken. Overigens is de blog waar je naar verwijst die over tegenkracht interessant. Daar had GroenLinks wel wat mee kunnen doen. Maar ik vrees dat dit niet is gedaan want geluiden die niet passen in hun eigen frame worden niet gehoord. Groupthink dus. Goed trouwens dat jij je als GroenLinkser zo durft uit te spreken en je niet laat ringeloren. Ze zullen je in de inner circle wel niet dankbaar zijn.
Inge
Met dit soort vrienden heb je geen vijanden meer nodig zoals we bij de PvdA weten.
Carla
Goed geschreven en helemaal mee eens. Heb je het politburo al op bezoek gehad! Hopelijk worden ze wakker.
Annet de Witte
Beste Eric, in je bericht zit helaas een feitelijke onjuistheid. je stelt dat het partijbestuur de lijst van de kandidatencommissie nog kan aanpassen. dit is echter niet het geval. zie hiervoor het huishoudelijk reglement.
Eric
Dag Annet,

Waar staat dit in het reglement? Wellicht is het recent veranderd. Het bestuur is opdrachtgever en de kandidatencommissie voert uit en geeft de uitkomst van de opdracht terug aan het bestuur. Die legt het voor aan de leden. Het bestuur is bevoegd orgaan. Ik ben in de gemeentepolitiek 8 jaar niet anders gewend.
Marc
Niet voor te stellen dat een kamerlid die zich 6 jaar heeft ingespannen nog niet eens te horen krijgt waarom ze niet op de lijst komt. Hoogst onfatsoenlijk. Helaas niet hoogst ongebruikelijk. Zeker in de politiek niet ongebruikelijk omdat een bestuur daar vaak bestaat uit goed willende lui die eigenlijk niet capabel zijn om een club te leiden. Goed dat je dit onder de aandacht brengt.
Heleen
Wat een bestuur. Leven nog in de oude tijd: zwijgen als er iets aan de knikker is. Niet wrijven in een plek. Daar kon je vroeger of de zaak mee sussen. Met de komst van nieuwe media en mondige inwoners is die tijd gelukkig lang voorbij.
Soraya
Hulde. Als ik dit lees zie ik je weer in de edese gemeenteraad. Opkomen voor transparantie, eerlijkheid en een hekel aan macht. En dit geheel onafhankelijk en niet bang om op teentjes te trappen. Helaas zitten de meeste politici er voor zichzelf. Zie de wethouders op de GroenLinks lijst. Gekozen in een stad en nu al bezig met de volgende stap. GroenLinks is afgegleden naar een politiek van eigen belang. Jammer.
Ben van Mourik
Mooie blog. helemaal eens.
Voor mij Is Liesbeth een logische keuze.
Ze moet op de lijst om haar der werk te laten voort zetten.
Ze haalt meer stemmen binnen dan B.V. Bram.
Die zo nodig na ander half jaar uit de kamer is gegaan met de tekst "Als politicus pleit ik vaak voor een ontspannen samenleving" en "Dan moet je als mens ook het goede voorbeeld geven." (bron NRC)
Dit voorbeeld zal geen stemmen opleveren.
Hij is gekozen voor 4 jaar en gaat dan wat op zijn gat zitten.Wie zegt dat hij dat niet weer gaat doen. En laten we wel wezen er zijn maar weinig mensen die dat kunnen doen. Zeker als je wat ouder bent kom je nooit meer aan de slag. Waarom hij wel?
Jeroen van de Pavert
Goede geschreven en geduid. Groen is niet meer belangrijk voor GroenLinks. Dat is het signaal dat wordt afgegeven. Mijn stem gaat dus niet meer naar GroenLinks
Drs Jan Griese
Ik wist niet wat ik hoorde/las,als lid van Groen Links. Liesbeth niet op de kandidaten-lijst? Ze zijn niet goed wijs. Volledig eens met Monique,(ONFATSOENLIJK) Eric,Marc(!), Heleen,Soraya, Ben,Jeroen.Met 3 kamerleden knokte Liesbeth voor HET GROEN LINKS Geluid,Op vele dossiers,werd vooruit- gang geboekt. Schaliegas, Kernenergie, Schipholdossier, Aardbevingen. Zelfs tegenstander VVD minister Kamp, gaf haar openlijk een compliment, en zei,dat hij hier NIETS van begreep! (Chique van Kamp!) Met dit gedrag van K.commissie en Partij-top,joegen ze, Groningers, Friezen, Zeeuwen en Schiphol-Omwonenden de gordijnen in. OPROEP: Fatsoen-lijke Groen Linksers: Liesbeth terug op 2 ! Want dit KAN NIET ! drs Jan Griese Vz stichtingSWAB Secr. BLRS,koepel 18 Schipholplatforms. ORS kiesman. Sterkte Liesbeth !
Annemarie Klerkx
Briljante zin in de eerste alinea en HELEMAAL mee eens. Wat speelt hier? En waarom geen openheid van zaken? Voor transparantie hoeven we dus niet bij GroenLinks te zijn. GroenLinks is dus gewoon politieke mainstream geworden. Waardeloos.
Lars Boelen
Mooi blog Eric! Het heeft mij geïnspireerd een stemverklaring af te leggen:

http://larsboelen.nl/2016/11/mijn-stemverklaring-bij-het-ledenreferendum-van-groenlinks/
Evert
Goede blog. En goed dat niet alle leden zich door een bestuur laten degraderen tot stemvee. Het bestuur doet een voorstel en vervolgens wordt het met een voorkeursknop gemakkelijk gemaakt om met een klik in te stemmen. Andersom wordt het lastig gemaakt om op mensen te stemmen die niet op de voorkeurslijst staan zoals Liesbeth. Toch denk ik dat de voorkeursknop niet vaak zal worden gebruikt. Zoals altijd zie je dat kandidaten die op de lijst staan zichzelf een hogere plaats toedichten. En hier ook campagne voor voeren. Veel succes met de actie voor Liesbeth en wellicht ook de andere kandidaten die niet de voorkeur genoten van het bestuur.
Thea
Inderdaad hoog opgeleid is een voordeel om op de lijst te komen. Maar de arbeider voelt zich niet gesteund met deze lijst. Waar is de door Klaver beloofde brede volkspartij gebleven? Ook de PvdA laat het op dit gebied afweten. Alleen de SP probeert nog wat. Maar zo wordt Wilders in de kaart gespeeld. Hij zal blij zijn met deze eenzijdige lijst.


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

Archief



Rubrieken