Eric Leltz  RSS feed    

Komen de miljoenen voor Ede oost nu wel of niet?

Donderdag 09 oktober 2008

Van tijd tot tijd is er een informatieve bijeenkomst. Hierbij praat het college de raad bij over een bepaald onderwerp. Vanmiddag was dat Ede-oost en de spoorzone. Recent ontvingen we de voorwaardelijke toezegging van minister Eurlings over het beschikbaar stellen van 40 miljoen euro voor de spoorzone. Voorwaarde is wel dat de raad zich garant stelt voor de dekking van 75% van de investeringen. In totaal zijn deze investeringen 171 miljoen euro. Dus moet een bedrag van 128 miljoen euro gedekt zijn. En dat is nog een hele toer want veel is speculatief omdat de dekking bestaat uit toekomstige en te verwachte inkomsten zoals bijdragen van projectontwikkelaars en verkoopopbrengsten van de grond voor woningbouw en kantorenbouw. Maar de ontwikkelingen zijn hier heel onzeker zodat je jezelf snel rijk rekent. Hier kleeft dus wel een onzekerheid aan. Niet duidelijk werd welke onzekerheidsmarges worden gehanteerd. Wel werd een bedrag van 16 miljoen euro genoemd als dekkingstekort bij bovenwijkse voorzieningen en 26 miljoen als risicobuffer. Hier moeten we toch nog maar eens goed naar kijken. In de leeskamer ligt vertrouwelijk de samenwerkingsovereenkomst met de Grondmij en Fortis vastgoed, die samen eigenaar zijn van het ENKA terrein. Misschien liggen hier ook wel weer kansen want als gevolg van de kredietcrisis zal Fortis vastgoed onder deze naam snel van het toneel verdwijnen.

Duurzame verlichting

Dinsdag 07 oktober 2008

Al weer bijna een jaar geleden verscheen de notitie “een stip op de horizon” van de fracties van de VVD en GroenLinks/PE over duurzaamheid. Afgelopen voorjaar stelden de fracties van D66 en Gemeentebelangen raadsvragen over LED verlichting. Dat was voor Alexander Vos de Wael en mij het moment om contact op te nemen met Marcel van Dalen (D66) en Koos van Boven (Gemeentebelangen) om hun vrijage met duurzaamheid te bezegelen. Ik heb het al eerder gezegd en geschreven duurzaamheid overstijgt de partij belangen dus waarom niet samen optrekken om duurzaamheid de nodig de aandacht te geven. En vanavond hadden we een afspraak hoe we dit vorm kunnen geven. We waren er snel uit. We organiseren een symposium waar moderne verlichting en (sociale) veiligheid vanuit drie hoeken wordt belicht:

  1. verlichting in de woonwijk. Denk aan Kernhem, het nieuwe landgoed en Ede-oost
  2. verlichting op bedrijven terreinen
  3. de technische kant van verlichting. Welke ontwikkelingen staan ons te wachten?

We gaan hier ieder voor zich over brainstormen en aanstaande maandag passen we de ideeën ineen. Het hoeft allemaal niet zo moeizaam te gaan als de juiste mensen bij elkaar worden gezet. Helaas was Koos ziek maar ik zal hem morgen bijpraten.

Hoe de vuurwerkramp een kans werd

Vrijdag 03 oktober 2008

Op 13 mei 2000 werd Enschede opgeschrikt door de vuurwerkramp in de wijk Roombeek. Vandaag ben ik met de welstandscommissie wezen kijken naar hoe deze ramp is omgezet in een kans. Of zoals het motto bij de wederopbouw was: “building a dream together”. Naast het rampgebied zijn ook een aantal oude textiel fabrieken meegenomen in de wederopbouw. Bij deze opbouw is het oorspronkelijke karakter van het gebied bewaard gebleven. Zodoende maken enkele karakteristieke industriële gebouwen onderdeel uit van de wijk en hebben een functie als appartementencomplex of als wijkgebouw of museum. Het oude tracé van de spoorlijn naar Oldenzaal bijvoorbeeld, loopt dwars door de wijk en wordt gebruikt voor hoogwaardig openbaar vervoer. Bij de bouw is een deel van de wijk ook particulier opdrachtgeverschap toegepast. Met maar een paar eisen zoals minimale en maximaal hoogte van het huis, de kleuren van de stenen aan de buitenkant en het inhuren van een toparchitect kon ieder die een kavel wist te bemachtigen aan de slag. Toch zie je dat mensen dan de grenzen opzoeken en hier ook wel weer overheen gaan. Zie bijgaande foto.

null

Bij de opbouw zijn de bewoners nadrukkelijk betrokken. Een van de uitgangspunten was te zorgen voor een groene openbare ruimte. Daarom staan de auto’s veelal ondergronds geparkeerd. We werden ontvangen in de aula van het wijkcentrum. Hier waren allerlei voorzieningen samengebracht. De aula was meer een kleine schouwburgzaal. Naast gebruik als aula van drie scholen werd deze ook gebruikt voor allerlei voorstellingen. De woningbouwvereniging zorgt voor de exploitatie. Ook zijn we op bezoek geweest in een oude spinnerij die is omgevormd tot een bedrijvencentrum. Hier kunnen ondernemers flexibel in tijd en grootte van de kantoren, ruimtes huren. Opmerkelijk was dat niet het hele gebouw was opgeknapt. Aan de bovenkant van de kamers en kantoren kon je nog de oude bestemming van het gebouw terug zien. En dat gaf een mooie link met het verleden. Tot slot zijn we in het muziekcentrum in aanbouw wezen kijken. Ook hier zijn een aantal organisaties die de ruimte delen. Er was volop bedrijvigheid. Dat was ook wel nodig want over een week is de eerste uitvoering.

Integriteit en belangenverstrengeling

Donderdag 02 oktober 2008

Vandaag de eerste “normale” raadsvergadering na de zomer. Dan zou je denken dat die vol zit met agendapunten maar dat valt eigenlijk wel mee. Iets over de zoekzones, over mandatering van het college bij bouwplannen en “idee in uitvoering”. Ik schreef “normale” raadsvergadering want er is al een vergadering gehouden maar dat was een ingelaste bijzondere raadsvergadering waarin wethouder van Zuilen afscheid nam om burgemeester te worden in Tynaarlo en Evert van Milligen werd benoemd als zijn opvolger. Het agendapunt “idee in uitvoering” nam zoals verwacht de meeste tijd in beslag. Het gaat dan om de positie van gemeenteraadsleden in het maatschappelijke verkeer en die in de stichting “idee in uitvoering” in het bijzonder. Naar de mening van de fracties van D66 en GroenLinks/PE lopen de belangen in de stichting zo door elkaar dat we de verantwoording hiervoor niet meer willen nemen. Maar we hebben wel twee raadsleden benoemd in de stichting. Het voorstel is dan ook om deze raadsleden uit de stichting te halen. En als een en ander goed is geregeld mogen de raadsleden wat ons betreft best wel weer terugkeren. Zoals verwacht haalde het voorstel het niet. De meerwaarde is dat nu de aandacht is gevestigd op de vreemde situatie binnen de stichting. Meerdere fracties waren het er over eens dat het niet handig is van het bestuur dat de jaarrekeningen jarenlang niet zijn verschenen. Daarnaast waren er fracties die met D66 en GroenLinks/PE van mening waren dat het niet kan dat een raadslid enig betaald medewerker is van de stichting. Mijn fractie vindt het nog steeds belangenverstrengeling dat:

  • De stichting gelden geeft aan een stichting waar een raadslid in het bestuur zit,
  • De stichting gelden geeft aan een stichting waar een bestuurslid van “Idee in uitvoering” in het bestuur zit,
  • Dit bestuurslid ook in het bestuur zit van een plaatselijke politieke partij.

En dan zijn alle genoemde functionarissen ook nog lid van dezelfde politieke partij. Kunt u het nog volgen? Dit schaadt het imago van de politiek. Ik kan het niet uitleggen en ik wil het niet uitleggen. Maar ik kan met opgeheven hoofd zeggen dat mijn fractie er alles aan gedaan heeft om deze toestanden te voorkomen. Ik heb geduld want er komt een dag dit we ons hier toch over moeten uitspreken.

Archief



Rubrieken