Eric Leltz  RSS feed    

Kritiek op de thuiszorg

Woensdag 02 januari 2008

Het is 2008. Vanaf deze plaats wens ik u een goed, gelukkig en gezond nieuw jaar. Ook dit jaar zal de fractie van GroenLinks/PE haar best doen om Ede socialer en duurzamer te maken. Aan het einde van de dag kwam de agendacommissie bijeen. Het was mijn eerste vergadering van deze commissie. Dit komt omdat ik per 1 januari voorzitter van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling ben geworden en de voorzitters van de 4 raadscommissies vormen samen met de burgemeester en de griffier de agendacommissie. En deze agendacommissie stelt, de naam zegt het al bijna, de agenda’s van de raadscommissie en de raadsvergadering samen. Als voorzitter zal ik er voor zorgen dat besluiten worden genomen, dat de vergadering volgens de tijdsplanning verloopt en dat de agendapunten ontspannen worden afgewerkt.

In de kerstvakantie zond de actualiteitenrubriek Zembla op televisie een documentaire uit over de WMO, de wet maatschappelijk ondersteuning. Het gaat dan om de dienstverlening in de thuiszorg. En het ging speciaal over de invoering van deze wet in Ede. De teneur was dat de dienstverlening naar de burgers er flink op achteruit is gegaan en dat de WMO door de gemeente is gebruikt om te bezuinigen. Of dit laatste zo is kan ik niet zondermeer zeggen. Wel weet ik dat de dienstverlening zeer te wensen overlaat en dat de gemeente 3 miljoen euro minder heeft uitgegeven aan WMO gelden dan dat zij heeft gekregen uit Den Haag. Maar 1+1 is niet altijd 2. Over de slechte dienstverlening heb ik al eerder geschreven. Ook kwamen via onze WMO meldlijn veel schrijnende gevallen binnen. En de 3 miljoen is ontstaan omdat de gemeente de dienstverlening scherp heeft ingekocht. Zakelijk goed gedaan van de gemeente en slechte gedaan van de thuiszorg organisaties. Zij klaagden in de loop van het jaar steen en been dat ze voor de afgesproken prijs geen kwalitatief goede dienstverlening konden leveren. Maar dan hebben ze gewoon een verkeerde offerte ingeleverd. Wat dat betreft hebben de thuiszorg organisaties heel wat boter op hun hoofd. Helaas kwam dat niet aan bod in de uitzending. Maar daar zijn de inwoners natuurlijk niet mee geholpen. Naast kijken naar het financieel perspectief, door dus zakelijk in te kopen, heeft de gemeente ook een zorgplicht. En om deze naar behoren te kunnen invullen zal het onvermijdelijk zijn om in ieder geval een deel van 3 miljoen hiervoor te gebruiken. Dan komen de thuiszorg organisaties er wel gemakkelijk vanaf maar de directe (thuis)zorg is even belangrijker. Bij de volgende aanbestedingsronde moet hier nog maar eens goed over worden gesproken.

Geplaatst in WMO | Er zijn geen reacties

Werkplaza

Maandag 10 december 2007

Donderdag is er een raadsvergadering dus vandaag stond de fractievergadering in het teken hiervan. Het is niet echt een spannende raadsvergadering. Bij de onderwerpen reglement van orde over het ambtsgebed, de parkeerverordening en het uitvoeringsprogramma Verkeer en vervoer hebben we in de commissie vergadering eigenlijk al alles gezegd wat we hierover kwijt willen. Dat hoeven we in de raad niet meer te herhalen. Wat betreft het WMO beleidsplan en besteding middelen Werkplaza zullen we nog wel kort iets zeggen. Wat dit laatste punt betreft. Werkplaza is het verzamelpunt, onder de trouwzaal van het gemeentehuis, om aan werk te komen. Het gaat om het toegankelijker maken van deze ruimte voor gehandicapten. Natuurlijk kun je hier niet op tegen zijn. Maar we willen wel graag dat het geld ergens anders vandaan komt dan uit de WMO reserve. We vinden dit een oneigenlijk gebruik hiervan. Dit geld moet rechtstreeks ten goede komen aan de zorg. De thuiszorg heeft hier wel behoefte aan. Verder hebben we ook gesproken over mijn voorzitterschap van de commissie Ruimtelijk Ontwikkeling. En zeer verrassend ga ik dit toch doen. Binnen de fractie hebben we de voors en tegens tegen elkaar afgewogen en het voor woog duidelijk zwaarder. Een mooie klus voor mij met dank aan de fractieleden.

Geplaatst in WMO | Er zijn geen reacties

Wachtlijst voor thuishulp is weggewerkt.

Donderdag 11 oktober 2007

In de Gelderlander van vandaag las ik onder het kopje “Elke cliënt van Opella krijgt weer thuiszorg” dat de wachtlijst voor thuishulp volledig is weggewerkt. Dankzij een intensieve werving haalde de zorgverlener ruim dertig arbeidskrachten binnen. Daarom zijn er nu voldoende zogehete alfahulpen om cliënten te helpen. Zowaar een goede prestatie van Opella. Nu krijgt eindelijk iedereen de hulp waar hij of zij recht op heeft. Dat was ook de bedoeling van mijn reactie vorige maand in de pers. Wat in het bericht in de Gelderlander niet wordt belicht is wat Opella doet met de medewerkers die in dienst zijn maar te hoog gekwalificeerd zijn om alfahulp aan te bieden. Wat doen deze mensen nu? Worden ze ontslagen? Is er een sociaal plan waar in staat hoe ontslag kan worden voorkomen. Ik ben er wel benieuwd naar.

’s-Avonds was ik weer in het gemeentehuis. Er was een besloten bijeenkomst over het grondbeleid en over het buitengebied. Ede heeft veel grond en grond is kostbaar. Dus praten over grond en het buitengebied is ook praten over financiën.

Geplaatst in WMO | Er zijn geen reacties

Opella moet niet zeuren

Zaterdag 22 september 2007

Deze week ontvingen alle politieke partijen ook een brandbrief van Opella over de ontstane situatie in de thuiszorg. Het stemt allemaal somber. In tegenstelling tot wat de heer Hazelaar, voorzitter van de raad van bestuur van Opella, mij op 3 september heeft gezegd zal het probleem van de ontbrekende thuiszorg ook na september nog niet zijn opgelost. Het geeft maar weer aan dat de organisatie totaal geen zicht heeft op de (nabije) toekomst. En wat mag je op zijn minst verwachten van het management? …… Inderdaad, een naar buiten gerichte blik met oog voor de toekomst. Ook valt te lezen dat het een landelijk probleem betreft en dat Opella met de gemeente een wurgcontract heeft moeten afsluiten omdat ze anders een paar honderd medewerkers hadden moeten ontslaan. Het komt allemaal niet sterk over. Had dan beter onderhandeld. Het getuigt allemaal niet van het denken in oplossingen en alleen daar zijn de mensen die nu tijdelijk geen hulp ontvangen mee geholpen. Een terechte opmerking is dat er in vergelijking met vorig jaar een flinke verschuiving heeft plaats gevonden van de huishoudelijke hulp in combinatie met zorg naar alleen licht huishoudelijke hulp. Waar vorig jaar nog 25% van de verleende zorg licht huishoudelijke zorg betrof is dat nu 75%. En de contracten zijn wel opgesteld op grond van de oude cijfers en de hogere vergoedingsbedragen die hier bij horen. En het personeelsbestand is ook gebaseerd op de oude situatie. Maar daar stel ik tegenover dat het bij het afsluiten van contracten wel zaak is om de markt te kennen en inzicht te hebben in de toekomstige ontwikkelingen. Zakelijk heeft de gemeente het in ieder geval beter gespeeld dan de zorginstellingen. Hen wordt dan ook naïviteit verweten. Nu is de gemeente natuurlijk geen bedrijf met primair een winstdoelstelling en mag je ook een sociaal gezicht verwachten. Maar ook daar scoort de gemeente goed want, en dat wordt nog wel eens vergeten, zij heeft een overgangsregeling voorgesteld waarbij dit jaar de vergoeding voor huishoudelijke hulp gebaseerd is op de hogere vergoeding voor huishoudelijke hulp inclusief zorg. Vandaar, en ik herhaal het nog maar eens: “Opella moet niet zeuren”. Lik liever je wonden, pak de draad op, gebruik de overgangsregeling als overbrugging om orde op zaken te stellen en onderhandel de volgende keer beter.

Geplaatst in WMO | Er zijn geen reacties

Archief



Rubrieken